BIH

Najviše se krijumčare odjeća, satovi, nakit...

Spriječeni pokušaji prevara teških milione maraka

B. TURKOVIĆ

22.12.2014

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u deset mjeseci 2014. godine oduzeli su robu u vrijednosti većoj od 4,2 miliona KM, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u ovoj instituciji. Kako su objasnili, odsjeci za provođenje propisa pri regionalnim centrima UIO podnijeli su nadležnim sudovima ukupno 343 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Šta je oduzeto

U UIO kažu da je tokom godine na izmaku najviše oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, i to u vrijednosti od 1,7 miliona KM, potom  satova (295.495 KM), obuće (252.676 KM), nakita (239.994 KM), motornih vozila i opreme (198.950 KM), kozmetike i parfema (132.112 KM), raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje (više od 200.000 KM), alata i elektromaterijala (160.000 KM), kožne galanterije (76.150 KM), duhanskih prerađevina (71.714 KM)...

ratko-kovacevic

Kovačević: Robu uništavaju ili prodaju

Govoreći o načinu na koji se postupa s oduzetom robom, Ratko Kovačević, portparol Uprave, objašnjava da roba koja je predmet carinskog prekršaja, koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe te u tom smislu UIO ne može njom slobodno raspolagati.

Odluke suda

- O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodana ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe - kaže Kovačević.

Prošlogodišnji rezultati

U toku 2013. godine ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje podnijeli su 548 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH. Izdato je 477 prekršajnih naloga zbog sumnje da su učinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je 6,2 miliona maraka.