BIH

"AVAZ" SAZNAJE I dalje na snazi ograničenja isporuke plina našoj zemlji

"BH-Gas" traži reakciju "Energoinvesta"

M. Aš.

22.12.2014

Uprava "BH-Gasa", s Mirzom Sendijarevićem (SDP) na čelu, kontaktirala je već dva puta kompaniju "Energoinvest" zahtijevajući od nje da zatraži zvaničan odgovor od ruskog "Gazproma" zbog čega su i dalje na snazi ograničenja u dnevnim isporukama plina BiH, saznaje naš list. "Energoinvest" je jedini ovlašteni bh. pregovarač s ruskom stranom, koji je nadležan za saradnju s "Gazpromom".

Saznajemo da se "BH-Gas" na ovaj korak odlučio jer dnevna ograničenja plina iznose 913.000 kubika, ali se potrošnja plina, iako su temperature većinu dana iznad nule, već približila tom iznosu. Oni su "Energoinvest" obavijestili da sve narudžbe veće od 913.000 kubika odbijaju i da se maksimalno može naručiti samo 913.000 kubika.

U "BH-Gasu" su se na ovaj korak odlučili jer su, kako saznajemo, u strahu da bi nagle temperature ispod nule, ali i najave snježnih padavina, mogle dovesti do kolapsa u snabdijevanju BiH plinom. Pogotovo jer je za zagrijavanje Sarajeva potrebno oko milion kubika.

Riječ o ograničenjima koja su na snazi već puna dva mjeseca, ali ni Upravi "Energoinvesta" još nije naveden razlog smanjenja isporuke.

Ukupni dug „BH-Gasa“ kompaniji "Gazprom" iznosi oko 21 milion maraka.