BIH

SAZNAJEMO Ko su novi članovi Sabora IZBiH

Jučer održani izbori u svim muftijstvima

Autor:A. NUHANOVIĆ

22.12.2014

Izbori za članove Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH u svim izbornim okruzima održani su jučer. Prvi nezvanični rezultati bili su poznati već sinoć, ali konačna imena bit će zvanično objavljena najkasnije do 29. novembra, s obzirom na to da je za ulaganje žalbi ostavljen rok od osam dana.

Kandidatske liste

Ahmed Purdić, predsjednik Izborne komisije Okruga sarajevskog, nadgledao je izbore u Istiklal džamiji u Sarajevu za ovaj medžlis.

- U Sabor IZBiH može ući najmanje jedna trećina zaposlenika Islamske zajednice, dakle istaknuti članovi koji su dali veliki doprinos u razvoju Bošnjaka i naše zajednice na ovom području. Dvije trećine zagarantirane su za nezaposlenike medžlisa, tako da je na svim kandidatskim listama taj procent dosta zastupljen - pojasnio je Purdić.

Žalbeni rok

Prema njegovim riječima, izlaznost je bila veoma dobra, posebno u prijepodnevnim satima te se u tom periodu više od 90 posto delegata iz medžlisa Kakanj, Fojnica, Visoko odazvalo glasanju, a koji su mogli glasati za listu Okruga sarajevskog. Purdić je naglasio i da su izbori protekli regularno i bez ikakvih problema.

Iako imena novoizabranih članova Sabora IZBiH niko sinoć nije želio javno otkrivati zbog žalbenog roka, „Dnevni avaz” uspio je doći do većine njih. Zanimljivo je da će u klupe najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa IZBiH, koji broji 87 članova iz zemlje i dijaspore, ponovno sjesti veliki broj članova i aktivista Stranke demokratske akcije (SDA).

Muftijstvo mostarsko

S područja Muftijstva mostarskog, odnosno medžlisa Mostar, Stolac, Čapljina, Prozor, Konjic, Glamoč, Tomislavgrad, Jablanica i Trebinje, jučer je izabrano sedam članova za Sabor IZBiH.

jelovac-1

Jelovac

Okrug mostarski predstavljat će Ramiz Jelovac (SDA), bivši predsjedavajući Skupštine HNK, Muamer Tinjak, Esma Mezit-Aksoj, Muhamed ef. Dragolovčanin, Bekir Isaković (Asocijacija mladih SDA), Hamo Masleša i Suljo Kmetaš (vijećnik SDA Prozor-Rama).

Muftijstvo zeničko

Izabrani sabornici iz Muftijstva zeničkog su Sulejman ef. Efendić, glavni imam Medžlisa iz Zavidovića, te njegov kolega iz Teslića Džafer Gračić.

damir-sisic

Šišić

Iz reda članova IZ “civila”, izabrani su uspješni zenički privrednik Edin Beganović, potom načelnik Tešnja Suad Huskić (SDA), ljekar u Kantonalnoj bolnici Ahmed Ćerim (SDA), Damir Šišić (vijećnik SDA Doboj-Istok), te predsjednik Medžlisa Iz Maglaj Mirsad Hasanić.

Muftijstvo tuzlansko

Članovi Sabora IZBiH s područja Muftijstva tuzlanskog bit će Safet Softić (dosadašnji predsjednik Sabora IZBiH, inače, potpredsjednik SDA), zatim Damir ef. Peštalić, glavni imam Srebrenice, te Fahrudin ef. Mujanović, glavni imam iz Odžaka. Među izabranima je i penzionisani direktor Televizije TK Edib Kravić, Ćamil Ahmetović iz Sapne, te dvojica vakifa IZBiH Nurdin Peštalilć iz Gradačca i Hazim Bašić iz Srebrenika.

softic-safet3mk

Softić

Na listi izabranih su i dvije žene, dr. Zehra Velić-Mehmedović. Za okrug koji obuhvata medžlise Janja, Bijeljina, Teočak prošla je Senija Bubić (nekadašnja predsjednica Glavnog odbora SDA), dok je za okrug koji obuhvata dva medžlisa Brčko i Čelić prošao Mustafa ef. Gobeljić (glavni imam MIZ Brčko).

Muftijstvo travničko

nisvet-hrnjic

Hrnjić

Iz Muftijstva travničkog u Sabor IZBiH ući će Kadir Selman (općinski vijećnik SDA u Travniku), Muamer Terzić iz Bugojna, Omer Ljubunčić iz Gornjeg Vakufa, Salih Indžić, glavni imam Medžlisa IZ Travnik, prof. Lejla Bešo, Nisvet Hrnjić (SDA), nekadašnji načelnik općine Jajce, te Vedad Hajdarević s područja općine Busovača i Vitez.

Muftijstvo banjalučko

 

omer-veladzic

Veladžić

Na listi budućih članova Sabora IZBiH iz Banje Luke našli su se Kasim Mujičić, sekretar Medžlisa IZ Banja Luka, Zejnil Latifović imam iz Gradiške, Lokman Iriškić, predsjednik Medžlisa IZ Prnjavor, Omer Veladžić, odbornik SDA u Skupštini općine Bosanska Dubica, Edin Žepčan, Ermin ef. Vučkić, imam iz Ključa te Nedžad Aganbegović, predsjednik Medžlisa IZ Kotor-Varoš.

Muftijstvo bihaćko

semsudin-dedic

Dedić

Na listi izabranih članova iz Muftijstva bihaćkog izabrani su Šemsudin Dedić (SDA), bivši premijer USK i bivši federalni poslanik u mandatu 2010.-2014., Said Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin, Agan Bunić (SDA), načelnik općine Bužim, Nirzad Karamujić iz Sanskog Mosta, Asaf Šehić (SDA), profesor u Srednjoj školi Velika Kladuša, Amir Mahić, glavni imam Prijedor-Kozarac, te Hadis Harčević, nastavnik vjeronauke iz Bosanske Krupe.

Muftijsko sarajevsko

U Muftijstvu sarajevskom, iz kojeg se bira 13 sabornika, sino} nije bilo završeno brojanje, tako da će se rezultati znati danas, ali kako smo saznali uoči zaključenja ovog izdanja našeg lista, najviće glasova ima hafiz Mensur ef. Malki}, glavni imam Begove džamije.

malkic-mensur-an-11

Malkić

Osim njega, na listi je bilo još 29 kandidata.

hasan-1233

Izgled glasačkog listića za Okrug sarajevski

To su Hasan Čengić (jedan od osnivača SDA), Jusuf Zahiragić (blizak SDA, bio na raznim funkcijama ispred te stranke), Ismet Veladžić, zamjenik direktora Gazi Husrev-begove medrese, Velid Efendić, Mirza Sarajkić, Zehra Alispahić, profesorica Fakulteta islamskih nauka (FIN), Dina Nadarević - Sijamhodžić, Dževad Šuško, Aid Smajić, Munir Drkić, Tarik Zaimović, Enra Mehmedika-Suljić, Amila Alikadić Husović (bivša zastupnica Stranke za BiH), Fikret Hadžić, Zahid Mujkanović, Amel Kovačević, Mustafa Bečirović, Sedad Bešlija, Haris Memija, Nahid Hasanbegović i Amina Deljković. Ispred Medžlisa Visoko kandidati su bili Mirza Bukić (viječnik A-sda Visoko) i Edin Bukva.

Iz Medžlisa Kakanj Sejad Zaimović i Nijaz Đokić, Mirsad Mujić (SDA) iz Kiseljaka i Kenan Bajrić, te iz Olova Mujo Kućanović i Asif Bijelić.