GLOBUS

Francuska: Vičući Allahu ekber naletio autom i povrijedio 11 ljudi

Napadač uhapšen

Autor:A. Vr.

21.12.2014

Vozač automobila uzikivajući  "Allahu ekber" ("Bog je najveći"),  naletio je večeras na grupu ljudi u istočnom francuskom gradu Dijonu, a povrijeđeno je 11 osoba, dvije ozbiljnije, piše Yahoo News.

Napadač u automobilu je uhapšen od strane policije nakon što ciljao prolaznike na pet različitih mjesta u gradu u nedjelju navečer, rekao je policijski izvor.

"Čovjek, rođen 1974. godine, očito neuravnotežen, bio je prije napada u psihijatrijskoj bolnici", rekao je izvor za AFP, dodajući da  "za sada motivi napada ovog čovjeka su još uvijek nejasni".

dizon-ludjak

"Jedanaest osoba je povrijeđeno, a dvoje teško, ali nisu životno ugroženi, dodao je izvor AP-a.

Svjedoci su izjavili policiji da je vozač uzvikivao "Allahu Akbar" i "da je djelovao za djecu Palestine," navode oćevidci.

Podsjetimo, francuska je policija je dan ranije ustrijelila muškarca osumnjičena za terorizam, koji je nožem ozbiljno povrijedio dvojicu policajaca u policijskoj stanici, objavile su francuske vlasti.

AFP javlja da je napadač uzvikivao "Allahu ekber' dok je jurišao na policajce. Glasnogovornica prefekture Indre-et-Loire u središnjoj Francuskoj izjavila je da je muškarac ubijen nakon što je nožem napao policajce u stanici u Joue-les-Tours, predgrađu Toursa.

Protivteroristički odjel francuskiog tužilaštva pokrenuo je istragu zbog "pokušaja ubistva i zločinačke urote povezane s terorističkom organizacijom", objavilo je državno tužilaštvo u Parizu, ne navodeći druge pojedinosti. 

Francuski dnevni list Le Figaro objavio je na svojoj internetskoj stranici da bi ubijeni muškarac mogao biti "islamist o kojem francuska obavještajna služba DSGI ima informacije vezane za njegova radikalna stajališta".