BIH

Unutrašnjost objekta kao iz horor filmova!

Zgrada stare željezničke stanice pod zaštitom države

M. DEDIĆ

22.12.2014

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH donijela je odluku kojom se zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu proglašava kulturno-historijskim spomenikom, odnosno građevinom pod zaštitom države.

Privredni razvoj

Zgrada je izgrađena tokom vladavine Austro-Ugarske 1913. godine u sklopu projekta produžavanja uskotračne pruge od Srnetice do Prijedora, koja je značila privredni razvoj za tadašnju kasabu, a sa prugom je izgrađen i željeznički most na rijeci Sani.

Historijski dokumenti bilježe da je istovremeno, dok je građena zgrada željezničke stanice, nicala i kuća austrijskog industrijalca Pankraca, koji je nadzirao gradnju pruge. Ta kuća i danas je u dobrom stanju, rekonstruirana je i služi za potrebe Općine Sanski Most.

Okupljanje skitnica

No, zgrada željezničke stanice je ruševina i već godinama služi za okupljanje skitnica i bacanje smeća. Unutrašnjost objekta podsjeća na scene iz horor filmova.

Odluka državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika o stavljanju ovog objekta na spisak zaštićenih građevina nije naišla ni na kakvu reakciju aktuelne općinske vlasti.

Reklamna kampanja

Nakon Drugog svjetskog rata, zgrada stare željezničke stanice korištena je kao upravna za komunalno preduzeće “Sana”, a onda je prepuštena propadanju.

Prije osam godina, pojavila se inicijativa da se rekonstruira, i to zajedničkim sredstvima vlade Austrije i Općine Sanski Most. No, ispostavilo se da je to bila samo jedna od reklamnih kampanja tadašnjeg načelnika Sanjina Halimovića (SDA).