GLOBUS

WikiLeaks objavio CIA-ina uputstva za špijune

U dokumentima je navedeno nekoliko strategija za agente...

Srna

21.12.2014

 

WikiLeaks je danas objavio dva dokumenta Centralne obavještajne agencije (CIA) sa savjetima špijunima kako da zaštite svoj identitet upotrebom lažnih dokumenata prilikom prolaska preko međunarodnih granica.

WikiLeaks navodi da dva dokumenta, koji datiraju iz 2011. i 2012. godine, nose oznaku povjerljivo i "NOFORN", što znači da ne treba da se pokazuju savezničkim obavještajnim agencijama.

U dokumentima je navedeno nekoliko strategija za agente kako bi izbjegli dodatne preglede na aerodromima i granicama.

"U jednom od incidenata tokom prolaska kroz evropski aerodrom, sigurnosni zvaničnici su odabrali agenta CIA za dodatni pregled. Mada nisu imali razlog za to, službenici su ga možda izabrali jer je bio previše ležerno obučen a nosio je diplomatski pasoš", piše u jednom od dokumenata.

Poslije pregleda u torbi agenta CIA pronađeni su tragovi eksploziva i uprkos ispitivanju, on se držao svog tajnog identiteta da je učestvovao u antiterorističkoj obuci u SAD i dozvoljeno mu je da nastavi put.

U svom saopštenju WikiLeaks navodi da navedeni primjer sa sobom nosi pitanje - "ukoliko su tragovi eksploziva objašnjeni navodnom obukom, šta je taj agent zaista radio prolazeći kroz aerodrom u EU i zašto mu je dozvoljeno da nastavi put?"

Iz jednog od dokumenata CIA, pod nazivom "Pregled Šengena", vidi se da je CIA veoma zabrinuta jer evropske države uvode biometričke sigurnosne mjere za osobe sa američkim pasošom i da novi sistem predstavlja veliku prijetnju po identitet ili drugim riječima, sve je teže agentima da putuju sa lažnim dokumentima.

Osnivač WikiLeaks Julian Assange navodi da dokumenta pokazuju da CIA namjerava da nastavi špijunažu u Evropi.

"CIA je, tokom administracije Georgea Busha, vršila otmice iz država EU, uključujući Italiju i Švedsku. Ova uputstva govore da i pod administracijom Baracka Obame CIA i dalje namjerava da se ubacuje unutar granica EU i da vodi tajne operacije u članicama evropskog bloka", zaključuje Assange.