KULTURA

"Sit down komičar" sa Jasminom Džemidžićem završava turneju u Sarajevu

U utorak u Kamenom teatru 55

Redakcija

21.12.2014

Prva bosanskohercegovačka stand up turneja pod nazivom "Sit down komičar", koja je počela u Bihaću, te obišla Livno, Mostar, Trebinje, Bijeljinu, Brčko, Tuzlu, Banja Luku i Prijedor ovog utorka završit će svoj put u Sarajevu uz veliki show i izložbu fotografija. 

Jasmin Džemidžić, jedini sit down komičar,  te stand up komičari Navid Bulbulij i Filip Andronik obišli su devet gradova u Bosni i Hercegovini, te kroz cjelovečernji stand up show, nasmijali publiku, ali i osvrnuli se na problem nepristupačnih kulturnih institucija sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom.

- Jedne večeri pozvao sam Jasmina na premijeru predstave koju sam režirao u Kamernom teatru 55 - Bajka koju idiot priča, nakon čega mi je Jasmin rekao da nikada nije bio na predstavi Kamernog teatra 55 zbog nepristupačnosti prostora osobama sa invaliditetom. Uz pomoć osoblja teatra unijeli smo Jasmina na predstavu i te noći rodila se ideja za projektom koji bi  svima omogućio jednak pristup sceni i gledalištu. Kamerni teatar 55 u Sarajevu je  specifičan po tome što je od svih lokacija na kojima smo predstavljali projekat, ova najnepristupačnija budući da se nalazi na trećem spratu stambene zgrade koja nema lift - izjavo je Emir Kapetanović, režiser i idejni tvorac projekta.

U režiji Emira Kapetanovića, Jasmin Džemiđić na potpuno novi način, kroz humor progovara o poteškoćama. Putovanjem kroz gradove, susrećući se sa mnogim nepristupačnim kulturnim objektima, upravo za kraj turenje odabran je Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao jedna od kulturnih institucija koja je u potpunosti nepristupačna osoba sa invaliditetom.  

- Prvi ja ne volim i izbjegavam ustanove koje su nepristupačne i da Emir nije insistirao da dođem u Kamerni teatar 55, vjerovatno nikada ne bih ni došao na predstavu. Obilazeći gradove u BiH u sklopu ove turneje, na većinu scena ne bih mogao izaći da nisam imao pomoć. Vjerujem da će mnogi ljudi koji su također korisnici kolica odbiti poziv i zbog nepristupačnosti neće doći na show, ali upravo to je i problem, jer ukoliko budemo odbijali pomoć i zaobilazili institucije koje su nam nepristupačne, niko neće pokrenuti aktivnosti da se i te ustanove učine pristupačnim - nakon turneje po gradovima BiH izjavio je Jasmin Džemiđić, jedini sit down komičar u regiji.

Projekat koji je realizovan uz podršku američkog naroda kroz Američku ambasadu u Sarajevu, te Fondaciju za muzičke, scenske I likovne umjetnosti Sarajevo, u Kamernom teatru će se završiti prodajnom izložbom fotografija Arneja Misirlića i Željka Budmira koje su nastale tokom turneje Sit down komičara. Sredstva prikupljena bit će usmjerena za izgradnju adekvatnog pristupa osobama sa invaliditetom u Kamernom teatru 55.

Ulaz i na završni događaj u Sarajevu na kojem će se Jasminu Džemiđiću i stand up komičarima pridružiti učesnici radionica stand up komedije koje su održane u gradovima koje je sit down komičar posjetio u sklopu svoje turneje je besplatan.