GLOBUS

Loša turistička sezona na Alpama zbog napetih odnosa Rusije i Zapada

Loša su vijest za mnoge turističke radnike

Fena

21.12.2014

Napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i pad ruske rublje osjetili su se u francuskim Alpama i loša su vijest za mnoge turističke radnike pred početak ski sezone.

Hotelijeri, taksisti i zaposleni na skijalištima u Francuskoj kažu da je turistički bum, koji su proteklih godina napravili bogati Rusi, pred nestankom, zbog ekonomske krize u toj zemlji, sankcija Zapada i pada cijena nafte, prenio je AP.

Turistički radnici navode da su političke tenzije oko Ukrajine smanjile entuzijazam Rusa za putovanje u Evropsku uniju.

"Primili smo manje rezervacija od ruskih klijenata ove godine. Možemo da povučemo paralele s onim što se dogodilo na Mediteranskoj obali ovog ljeta, gde je također zabilježeno njihovo manje prisustvo. Više je u pitanju geopolitički kontekst nego finansijski, koji je ograničio posjete Rusa...To je Ukrajina, jednostavno rečeno", izjavila je direktorica za marketing firme Comete Conseil, Carole Genevray.

S druge strane, finansijske poteškoće vezane za pad rublje i cijena nafte uticale su na kupovnu moć ruskih turista.

Rublja je pala na rekordno niski nivo ove sedmice ispod 80 za jedan dolar, a paralelno s tim cijena sirove nafte, glavnog generatora ruske ekonomije, na skoro pola od rekordnih 107 dolara za barel, koliko je iznosila tokom ljeta.

Pad ruskog turizma također je zabilježen u Austriji, Njemačkoj, na Kipru i u Engleskoj.

Ruski avioprijevoznik Aeroflot koji je, proteklih nekoliko godina, imao letove svake sedmice od Moskve do Innsbrucka u Austriji, suspendovao ih je ove sezone.

U oblasti Oberbayern u Bavariji, Njemačka, broj ruskih gostiju pao je gotovo 4,5 posto od januara do septembra u poređenju s istim periodom 2013., izvijestila je lokalna televizija.

Pad posjete, međutim, ne bilježe samo poznate zimske turističke destinacije.

Na Kipru, također omiljenom mjestu ruskih turista, direktor udruženja hotelijera Haris Loizides je rekao da je situacija s padom rublje i sankcijama EU "definitivno imala uticaja" i da nije moguće izbjeći "pad posjete od 20 do 25 posto".

U poznatoj robnoj kući Harrods u Londonu, šefica butika Rolex Ayda Hassas izjavila je da je butik zabilježio "značajan pad ruskih klijenata" u poređenju s prazničnom sezonom prije godinu dana, što pripisuje prodajnom kursu.

U Egiptu, Ihab Moussa, koji vodi udruženje za podršku turistima, navodi da je tu sjevernoafričku državu ove godine posjetilo tri miliona ruskih turista, što je najveći broj ikad.

On je, međutim, izrazio bojazan da bi pad rublje mogao da utiče na smanjenje broja turista naredne godine, naveo je AP.