GLOBUS

U Italiji sve veća podrška antievropskoj "Sjevernoj ligi"

Rezultati posljednjih istraživanja

Fena

21.12.2014

 

Više od trećine Italijana, uključujući i južni dio, spreman je da glasa za antievriopsku stranku "Sjeverna liga", rezultati su posljednjih istraživanja.

 Lider "Sjeverne lige" Mateo Slavini /41/ zvijezda je u usponu na italijanskoj političkoj sceni i, prema rezultatima ankete agencije "Demos i Pi" njegova popularnost je u odnosu na novembar porasla za pet odsto i sada je 35 odsto.

Salvini je drugi po popularnosti, odmah iza premijera Mateja Rencija, koji uživa povjerenje polovine Italijana.

Salvinijev rast popularnosti porede sa liderom francuske stranke krajnje desnice Marin Le Pen.

Međutim, on je morao da prevaziđe i šire regionalne podijele i zahtjeve njegove stranke da mnogo bogatijem sjeveru Italije, koji on naziva "Padanija", bude dozvoljeno da se otcijepi.

NJegova stranka je tradicionalno na ostatak Italije južno od Toskane gledala sa omalovažavanjem, ali ipak rezultati ankete pokazuju sve veću popularnost "Sjeverne lige" i na jugu zahvaljujući Salviniju.

Rezultati ankete ukazuju da bi 19 odsto ispitanih u centralnom dijelu Italije dalo svoj glas "Sjevernoj ligi", što je za procenat više nego na sjeveru, dok i sedam odsto južnjaka navodi da bi glasalo za ovu partiju.

Italija je ove godine suočena sa prilivom nelegalnih imigranata bez presedana i sa raznih plovila spašeno je više od 150.000 onih koji su pokušavali da dođu do južnih obala iz sjeverne Afrike.