LIFESTYLE

U Krakowu tek okitili jelku visoku 21 metar i vjetar je srušio

U samom turističkom srcu grada

(Dž. Č.)

21.12.2014

Olujni vjetar koji dostiže brzinu i preko 150 kilometara na sat, danas je oborio tek postavljenu i svečano okićenu jelku u samom turističkom srcu Krakova na jugu Poljske.

Jelku, visine 21 metar, koju Poljska katolička crkva postavlja ispred prozora u sjedištu Krakovske kurije, jučer popodne svečano je osvijetlio zajedno sa mnogobrojnom djecom krakovski mitropolit kardinal Stanjislav Điviš, prenosi Vesti-online.

Samo nekoliko sati kasnije bogato osvijetljena jelka, ispod koje do Božića Djeda Mraz dijeli djeci paketiće, nije izdržala udar olujnog vjetra i srušila se na dva parkirana automobila.

- Na sreću, niko nije povrijeđen niti je pričinjena veća materijalna šteta. Jelka je skliznula niz drveće koje na trgu raste - kazao je poljskoj televiziji TVN24 Vojćeh Mruz iz sekretarijata krakovskog mitropolita.

Zbog olujnog vjetra, koji se očekuje prema prognozama meteorologa i narednih dana, biće ukrašen niži četinar na jednoj parceli, kako bi ispod njega moglo da se ostavi 3.000 paketića koje su obezbijedili sponzori crkve.

Olujni vjetar koji je u subotu zahvatio Poljsku od sjevera do juga, "istjerao" je tokom noći poljske vatrogasce na teren, uglavnom da uklanjaju polomljene grane, u 330 intervencija, što je prema riječima portparola Vatrogasne straže Pavela Frontčaka, više nego kada je Poljskom prolazio poslednji veći orkan Aleksandra sredinom decembra.