BIH

Otvoren Novogodišnji bazar "Zimska čarolija"

Na Trgu slobode u Tuzli

M. Ahmedić

21.12.2014

Grad Tuzla, Udruženje obrtnika grada Tuzle i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, organizirali su Novogodišnji bazar pod nazivom "Zimska čarolija” koji je danas svečano otvoren na Trgu slobode u Tuzli.

Posjetitelji bazara će do kraja decembra imati priliku da uživaju u izloženim proizvodima proizvođača vina, rakije, pekmeza, suhog mesa, prerađevina od meda/propolisa, rakije medovače i zdrave hrane, a kao posebna poslastica za posjetitelje su ukrasi od čokolade, halve i tradicionalnih kolača.

Izloženi su i različiti ručni radovi od drveta, cvijeća, kao i božićni, novogodišnji ukrasi i čestitke. Posebna zanimljivost za djecu je privukao Luna park, u okviru kojeg su postavljene kočije sa dva poni/konjića, sa kojima se mališani imaju priliku fotografirati.

- Danas smo stigli na svečano otvorenje ovog bazara. Interes među djecom postoji, jer današnja djeca su otuđena od životinja i ovo je za njih posebna prilika da se susretnu. Djeca se bez straha fotografišu na konjićima, odnosno ponijima, a tu je i djeda mraz koji je kod djece rado viđen - istaknuo je Sretko Jović, vlasnik malih ponija iz Teslića.

Dodao je da na ovaj način pokušavaju da sačuvaju tradiciju simboličnog djeda mraza i kočije, te da već deset godina idu i na Jahorinu, dok će i ove zime, također, tvrdi, ići, ako bude snijega, sa ciljem da zabave djecu.

Tokom trajanja ovog Novogodišnjeg bazara organizatori su spremili i bogat kulturno-zabavni program za posjetitelje, a bazar će biti otvoren svakim danom od deset do 22 sata, a  trajat će sve do 30. decembra tekuće godine.