GLOBUS

Novi rumunski predsjednik Klaus Johanis položio zakletvu

Rumuni su još jednom učinili da trijumfuje demokratija

Onasa

21.12.2014

Novi rumunski predsjednik Klaus Johanis položio je danas zakletvu pred parlamentom, čime je i zvanično stupio na dužnost.

Johanis (55), koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora 16. novembra pobijedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsjednik svih građana i da mu je čast što su mu Rumuni ukazali povjerenje.

Novi šef države je također naveo da su Rumuni na izborima, 25 godina poslije pada komunizma, još jednom učinili da trijumfuje demokratija, prenose agencije.

Inauguracijom Johanisa okončana je deset godina duga vlast prethodnog predsjednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Johanis je obećao dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i posebno sa Njemačkom.

On je rekao da postoji potreba da čitava politička klasa razumije da za Rumuniju nema drugog puta izuzev da se odlobodi korupcije.

"Želim da na kraju mog mandata ljudi vide da imamo poudane zakone i čvrste institucije", rekao je Johanis na zajedničkoj sjednici donjeg doma parlamenta i senata.

On je najavio i da će uskoro pozvati sve političke partije na konsultacije u vezi sa planovima rada.

Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je njemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua u Transilvaniji.

Uloga predsjednika u Rumuniji je uglavnom ceremonijalna, ali u važnim trenucima predviđa značajna ovlašćenja. Predsjednik nadgleda spoljnu politiku, imenuje premijera a može i da uloži veto na zakone i vrati ih parlamentu na doradu.