LJEPOTA I MODA

Dubrovčanka Sita Ahmić: Biti majka je moja glavna uloga

MODNA DIZAJNERICA Svojim kreacijama osvaja region

Autor:M. ČUSTOVIĆ

21.12.2014

Sita Ahmić, dizajnerica iz Dubrovnika, dokazala je da su snovi ostvarivi i za relativno kratko vrijeme postala je jedno od prepoznatljivih imena na modnoj sceni u regionu. Iako je s radom počela prije tri godine, danas su njene kreacije veoma tražene. Izazovne i elegantne haljine, namijenjene odvažnim i samouvjerenim ženama, postaju omiljene odjevne kombinacije pripadnica ljepšeg spola.

Crna haljina

- Moj uspjeh se dogodio veoma brzo, a sada moje haljine nose djevojke, majke, misice, manekenke, pjevačice, TV voditeljice... Moda me je odmalena zanimala. Prvi odjevni predmet napravila sam za sebe, bila je to crna haljina, koju sam osmislila za otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara. Najveća inspiracija su mi žene kao što su Ana del Ruso (Del Russo) te Stela Mekartni (Stella Mccartney), žena koja je veoma mnogo uradila, a ostala jednostavna osoba. Također, inspiracija su mi različiti životni trenuci - kazala nam je Ahmić.

Počela je s humanitarnim modnim revijama, a danas skoro da nema modnog događaja na našem području na koji nije pozvana. Sita je bila glavni dizajner na Izboru Miss Bosne i Hercegovine, koji se održao 20. septembra u Sarajevu.

Njen brend “Design Sita.A.”, pored haljina, sadrži i majice, u kojima svaka žena izgleda ženstveno i moderno. A uskoro će i muškarci dobiti svoje odjevne primjerke, jer kako kaže, želi poboljšati modni svijet jačeg spola...

- Poenta cijele priče mojih kolekcija je da žena ne bude vulgarna nego da je primjetna te da se njeno tijelo pokaže na kulturno-provokativan način - poručila je dizajnerica.

Pauza za nju ne postoji i uvijek priprema nešto novo. Voli svoj posao i živi svoj san punim plućima. Nove modne revije očekuju je u Zagrebu ili Beogradu, a posao u nadolazećoj godini planira proširiti i na njemačko tržište.

- Projekt koji je u opticaju, kojim vas želim iznenaditi, bit će u prijestonici svijeta mode. Želim da napomenem i da će za nekoliko dana Sarajevo dobiti prodajno mjesto, gdje će se moći kupiti moje kreacije, zbog čega sam veoma sretna - otkrila nam je Ahmić.

Moja motivacija

Za sebe kaže da je jednostavna žena koja uzvraća onako kako joj se daje. Sita je ponosna majka dvoje djece, sina od 11 i kćerke od tri godine.

- Biti majka je moja glavna uloga. Moram priznati da to nije lako, pogotovo biti majka koja gradi karijeru. Ali, moja djeca su moja motivacija. Sve što radim, radim za njih - pojasnila je.

Korijeni ove rođene Dubrovčanke su iz Bosne i Hercegovine pa zbog toga veoma često putuje, a kako tvrdi, “život joj se svodi na relaciju Hrvatska – BiH”.

Snaha Slađana Mandić

Snaha Site Ahmić je pjevačica Slađana Mandić, kojoj kreira haljine za nastupe.

- Slađana nije zahtjevna, potpuno mi vjeruje, jer za njenu figuru savršeno pristaju moji modeli - govori Sita.

Nedavno je postala tetka, njen brat i Slađana dobili su sina, a dizajnerica je taj trenutak opisala kao jedan od najljepših u njenom životu.

- Veoma smo povezani. Kako oni žive u Sarajevu, a ja i moja djeca u Dubrovniku, trudimo se da se što više družimo, da budemo svi na okupu - dodala je.

Bordo i zlatni detalji

- Toplo preporučujem “casual” stil ove zime. Za dnevne varijante neka to budu kaputi i jakne do koljena, a odjeća opuštena i pomalo šlampava, obojena u crnu i rojal plavu, zatim u sivu i bijelu. Za Novu godinu, damama preporučujem bordo boju, koju mogu obogatiti nekim zlatnim detaljima - preporuke su modne dizajnerice.