NAUKA

Posadi ISS-a zatrebao ključ, pa im ga NASA poslala poštom

Posebno kreiran za rad u uvjetima mikrogravitacije

(J. Be.)

21.12.2014


Posadi Međunarodne svemirske stanice (ISS) zatrebao je ključ, pa im ga je NASA poslala e-mailom. Novi je instrument ISS dobila pomoću 3D printera prema nacrtu koji je sa Zemlje stigao elektronskom poštom.
 
Posada ISS-a prvi je put izradila alat putem 3D printera koji je posebno kreiran za rad u uvjetima mikrogravitacije.
 
Ključ je kreirala tvrtka Made in Space iz Kalifornije, koja je također dizajnirala i printer. Ovaj posebni 3D printer već je korišten u svemirskoj stanici, ali samo na crtežima testiranim najprije na Zemlji.
 
Ovoga puta instrument je nacrtan i testiran na Zemlji, a crtež je zatim elektronskom poštom poslan ISS-u. 3D printer predmet je izradio za oko četiri sata, saopćila je kompanija.
 
Prototip je najprije ispisan u kalifornijskom laboratoriju i zatim poslan NASA-i da ga provjeri prije slanja na ISS. Cijeli proces, od koncepcije do izrade, trajao je kraće od sedam dana.
 
Ključ, kao i drugi predmeti isprintani na posebnom 3D printeru Međunarodne svemirske stanice, bit će vraćeni na Zemlju da bi se usporedili s predmetima isprintanim na standardnim 3D printerima.
 
Dosad je u svemiru pomoću 3D printera izrađen 21 predmet, ali ovo je prvi slučaj u kojem je nacrt izrađen na Zemlji, a predmet isprintan u svemiru.