BIH

Uprkos nedostatsku snijega, hiljade građana otvorile novu turističku sezonu na Bjelašnici

Pripremljen prigodan kulturno - zabavni program

Dž. Č.

21.12.2014

Hiljade građana okupile su se danas na Bjelašnici kako bi obilježili početak nove zimske turističke sezone.

Kako javlja "Avazov" repotrer, kao i svake godine, ljubitelji prirode i planine uživaju u šetnji, kulturno-zabavnom programu, ali i brojnim poslasticama koje su za njih pripremili organizatori i vlasnici poznatih lokala na Bjelašnici.

Organizatori otvaranja sezone 2014/2015 su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 i Hotel "Maršal". 

U okviru programa danas je održana i promotivno - prodajna izložba rukotvorina i mali sajam eko - proizvoda s ovog područja. Vlasnici lokala su također pripremili konzumiranje pića i hrane po akcijskim cijenama.

Iako su iz preduzeća ZOI’84 najavili besplatno skijanje na ovaj dan, to nažalost nije moguće, jer na našim olimpijskim planinama nema dovoljno snijega. Međutim, snijeg koji je sinoć počeo padati na Bjelašnici mogao bi značiti bolju turističku sezonu za razliku od prošle godine.

Direktor ZOI ’84 Midhat Hubijar kazao je da su se potrudili napraviti kvalitetnu ponudu, koja će moći "zadovoljiti" potrebe građana. 

- Staze su spremne, vertikalni transport će biti spreman tako da ulazimo sa punim kapacitetom u zimsku sezonu. Snijega nema dovoljno, a za proizvodnju vještačkog snijega potrebna je temperatura ispod 0 stepeni. Sa tim možemo pokriti nedostatak snijega. Od danas očekujemo te temperature, tako da ćemo tada pokušati osposobiti staze za skijanje - rekao je Hubijar.

Direktor Hotela “Maršal” Zahid Bešović kazao je da su zahvaljujući Vladi Kantona i Ministarstvu privrede dobili 100.000 KM za sanaciju Hotela. 

- Sanirali smo krovove i druge potrebštine. Cijene soba i apartmana su prilagođene, 20 posto je jeftinije nego do sada- kazao je Bešović i dodao da se nada da će kapaciteti Hotela “Maršal” biti popunjeni.  

Nakon završetka programa, podijeljeno je i 2.000 besplatnih porcija graha i čajeva prisutnim građanima.