BIH

Novčana pomoć za Centar za djecu bez roditeljskog staranja

Učenici i profesori cazinske Medrese posjetili Centar „Duga“

S. J.

21.12.2014

U povodu obilježavanja stogodišnjice ustoličenja reisu-l-uleme Mehmeda Džemaludina Čauševića na čelu Islamske zajednice u BiH, učenici i profesori Medrese „Džemaluddin Čaušević“ iz Cazina posjetili su Centar za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ u Kulen Vakufu - općina Bihać.

Nakon obilaska ovog Centra i razgovora sa uposlenicima, uručili su direktoru ove ustanove Admiru Lješčaninu i određenu sumu novčanih sredstava, koju su sami prikupili. Nakon što im se zahvalio na ovoj pomoći, koja će dobro doći za svakodnevne potrebe u radu Centra „Duga“, direktor Lješčanin im je govorio o radu ovog centra, u kojem je trenutno smješteno 18 djece bez roditeljskog staranja, koja su raspoređena u tri grupe.

U prvoj grupi su djeca starosti do 20 mjeseci, u drugoj od 20 mjeseci do 3 godine i u trećoj od 3 do 6 godina. Kroz Centar „Duga“ do sada je prošlo oko 200 djece, o kojima ranije niko nije brinuo, i koja su zahvaljujući ovoj ustanovi, naučila šta je to topli dom.

Djeca se nakon navršene šeste godine života vraćaju biološkim roditeljima, idu na posvajanje ili u druge centre. Istaknuto je, da je zgrada u kojoj djeca i njihovi odgajatelji žive relativno mala, ali da su uslovi za boravak dosta dobri.