SARAJEVO

Više od 700 stanova ostaje bez grijanja!

VOGOŠĆA “Bags Energotehnika” sutra gasi kotlovnice, građani ostavljeni na cjedilu

E. MURAČEVIĆ

21.12.2014

Radijatori u više od 700 stanova u Vogošći koji se zagrijavaju putem firme “Bags Energotehnika”, od sutra će ostati hladni. Kao razlog za obustavu proizvodnje i isporuke toplotne energije, u ovoj firmi navode neizmiravanje obaveza korisnika, čime je njihovo poslovanje dovedeno u pitanje, jer nemaju dovoljno sredstava za nabavku energenata od dobavljača.

Peći i grijalice

- Na depoima nema dovoljno uglja za kotlovnice, a i zslihe mazuta već su iskorištene. Sredstava za nabavku uglja nema, jer je izostala naplata potraživanja, koje pojedinačni korisnici i javna preduzeća duguju za grijanje u protekloj sezoni – navode iz ove firme.

Polovinu toplotne energije proizvodili su za firmu "Wolksvagen", ali je ona u međuvremenu otkazala saradnju. Zbog svega će najviše ispaštati Vogošćani, koji se moraju užurbano snaći nabavljajući čvrsta goriva, peći i električne grijalice.

Tražiti odgovornost

- Usred grijne sezone prekinuti zagrijavanje, krajnje je nekorektno i bezobrazno – rekao nam je sugrađanin Admir Muhić.

admir-muhic

Muhić: Krajnje nekorektno

Slično misli i Vogošćanin Fadil Hajdarević, koji napominje da bi za ovakve poteze neko trebao odgovarati.

- Sankcije, izgleda, stižu samo za građane, koji su najmanje krivi i ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. Cijelo ljeto u toj firmi nisu ništa radili da riješe svoje probleme nego su se sad sjetili. Da su barem ranije najavili pa da se građani snađu - dodao je Hajdarević.

Krivica Vlade KS i Općine

Sugrađanin Senad Alagić smatra da su problemi ove firme mnogo veći od nabavke energenata.

senad-alagic

Alagić: Biraju se podobni

- Reći usred grijne sezone da neće raditi je katastrofa, a takav potez odrazit će se i na daljnje poslovanje. Sve dok se u upravljačke i rukovodne strukture biraju  podobni, a ne sposobni, firma nikada neće stati na noge. Krivicu za ovu katastrofu trebaju snositi svi, od menadžmenta firme preko Vlade Kantona Sarajevo pa do Općine Vogošća – prokomentirao je Alagić.