BIH

Mora se zaustaviti sunovrat privrede

ANALIZA Privredna komora KS o stanju u prvih 10 mjeseci ove godine

A. JAMAKOVIĆ

21.12.2014

Aktuelne vlasti moraju što prije usvojiti konkretne mjere kojima će se zaustaviti pad privrede i poboljšati uvjeti privređivanja, upozoravaju iz Privredne komore Kantona Sarajevo.

Dugoročno neodrživo

Prema analizama stručnjaka za prvih deset mjeseci ove godine, privredna kretanja u KS, koji predvodi Vlada na čelu sa Strankom demokratske akcije, ocijenjena su negativnim, i to u ključnim oblastima, poput industrije, vanjske trgovine, građevinarstva te u oblasti rada i radnih odnosa.

- To je posljedica vrlo nestabilne političko-ekonomske situacije u zemlji. Pozitivni rezultati ostvareni su u prerađivačkoj industriji, unutrašnjoj trgovini, turizmu i ugostiteljstvu. Privrednici su preopterećeni raznim doprinosima koje uplaćuju kroz poreze i ostale namete, a koji se, ujedno, neefikasno troše. Sve je više onih koji žive na račun izdvajanja poreznih obveznika, što dovodi do povećavanja rashoda i smanjivanja prihoda u budžetu, a takvo stanje je dugoročno neodrživo - smatra predsjednik Komore Kemal Grebo.

Rasterećivanje privrede najvažniji je korak za prevazilaženje ekonomske krize. Iz Komore sugeriraju vlastima da usvoje konkretne mjere, kojima će se vidno poboljšati uvjeti privređivanja i zaustaviti negativni trendovi.

Produbljivanje krize

- Te mjere podrazumijevaju i novu razvojnu strategiju, kojom bi se zaustavilo daljnje produbljivanje krize, stabilizirala privreda i stvorile osnove za daljnji razvoj. Neophodno je dati prioritet proizvodnim djelatnostima te napraviti poreznu reformu - dodaje Grebo.

Rast nelikvidnosti

Među mjerama za spas privrede koje su predložili vlastima je i borba protiv rasta nelikvidnosti privrednih subjekata.

- Potrebno je pokušati osloboditi dio zarobljenih sredstava u neriješenim dužničko-povjerilačkim odnosima, a paralelno s tim raditi na zakonskim rješenjima trajnog uklanjanja uzroka nelikvidnosti - dodaju iz Komore.