BIH

Analitičari: SDA i DF nisu sposobni za reforme

REAKCIJE Javnost skeptična prema potezima koalicionih partnera

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

21.12.2014

Kašnjenje koalicionih partnera u BiH s formiranjem vlasti odraz je političke neodgovornosti i nesposobnosti novih koalicija, ocjena je političkih analitičara, koji za „Avaz“ komentiraju navodnu svađu SDA i DF-a, prijedlog SDA da Denis Zvizdić, inače, porodično povezan s mladomuslimanskim krugom u BiH koji je ideološki inspiriran egipatskom Muslimanskom braćom, bude mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, te posljedice po zemlju zbog nepoštivanja rokova.

Međusobne prevare

Analitičar Adis Arapović smatra da međusobna „prepucavanja“ koalicionih partnera SDA i DF-a predstavljaju, ustvari, političarenje i pokušaj međusobne prevare između ove dvije stranke, te da postojeća parlamentarna većina već sada pokazuje hendikepiranost. Prije svega, jer su od izbora prošla dva i po mjeseca, a nije formirana čak nijedna kantonalna vlada.

- Nenormalno je da DF izađe sa stavom da mu smeta što SDA zapošljava ljude u javnoj upravi, a istovremeno ne kaže da je protivzakonito i nenormalno da se političkom linijom zapošljavaju ljudi bilo gdje. Mislim da DF upada u već dobro poznati žrvanj SDA i kako prolazi vrijeme, oni će sve više ličiti na SDA ako ne počnu konačno raditi i provoditi druge stvari, a ne prilagođavati se onome što je uobičajena politika posljednjih 20 godina - kaže Arapović.

On ocjenjuje i da Zvizdićeva kandidatura za državnog premijera pokazuje da “SDA ima problem s kadrovskom bazom jer se, prema Arapoviću, na stolu moralo naći barem pet kredibilnih i kvalitetnih imena za tu funkciju, pa onda izabrati najboljeg”.

- Ovako, volja šefa političke stranke presudila je ko će biti predsjedavajući Vijeća ministara - kaže Arapović.

Profesor Enver Kazaz ističe da je očigledno da “sukob između DF-a i SDA je sukob koji nije principijelne naravi, nego sukob igre moći”. Naglašava i da je DF morao znati kako će se “SDA ponašati i prije nego što je ušao u koaliciju s ovom strankom koja u vlasti opstaje na način svoje političke manipulacije”.

- Sada se ispostavlja da su jedini kočničari formiranja efikasne vlasti na svim razinama dvije bošnjačke partije - smatra Kazaz.

kazaz-enver-protesti

Kazaz: Denis Zvizdić je fikcija

Javna potrošnja

Komentirajući prijedlog SDA da Denis Zvizdić bude mandatar za sastav Vijeća ministara, Kazaz je, bez dodatnog objašnjenja, kratko kazao.

- O Denisu Zvizdiću ne razmišljam. Denis Zvizdić je fikcija. On ne postoji, Zvizdić je samo drugo ime za Bakira Izetbegovića!

I Adnan Huskić, politički analitičar, također ističe da nema nikakvog izgovora, osim nedostatka političke odgovornosti, zato što do sada nisu formirane kantonalne vlade. U suštini, Huskić ne vjeruje da trenutni koalicioni partneri mogu stabilizirati situaciju i donijeti dašak nove politike u BiH. Smatra da će se sva nesposobnost vladajućih stranaka tek oslikati na realizaciji novog pristupa koji EU traži od BiH.

- Bojim se da ćemo shvatiti da naše vlasti nemaju kapaciteta da se bave socioekonomskim pitanjima. Ne vidim ništa novo i toga se bojim. Morat će se planirati javna potrošnja, a od onih koji su godinama gradili jednu klijentelističku mrežu sada se traži da to režu - kaže Huskić.

adnan-huskic1000

Huskić: Ne vidim ništa novo

Sve miriše na 2011. godinu

- Sve miriše na situaciju iz 2011. godine. Zar za ovakvu situaciju ima neko drugo objašnjenje osim nezrelosti i manjka političke odgovornosti i mudrosti da se vlast promptno formira. Međutim u najoptimističnijim prognozama to se neće desiti prije 1. februara naredne godine - smatra Arapović.