CRNA HRONIKA

Podmitio carinika sa 100 eura

Da izbjegne carinjenje robe u vozilu

Redakcija

21.12.2014

Policijski službenici Granične policije BiH su na magistralnom putu Bosanski Brod - Derventa 21. 12. 2014. godine iza ponoći izvršili kontrolu putničkog motornog vozila marke „seat“, italijanskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazila dva skutera, od kojih jedan u dijelovima. Vozilom je upravljao bh. državljanin S. S., koji je izjavio da skuteri nisu carinjeni, te da je u cilju izbjegavanja carinjenja robe u vozilu, cariniku na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod dao novac u vrijednosti 100 eura.

Policijski službenici Granične policije BiH su na osnovu naredbe Suda BiH u ranim jutarnjim satima izvršili pretres službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Carinskog referata Brod na MGP Brod. Pripadnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, E. S. je u 05:40 sati lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „primanje dara i drugih oblika koristi“, a državljanin BiH, S. S. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „davanja dara i drugih oblika koristi“. Dalji rad na predmetu je u toku.

Pripadnici Jedinice granične policije Gradiška su 21. 12. 2014. godine oko 7 sati lišili slobode državljanina BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, K. N., nakon što je graničnom kontrolom utvrđeno da ga potražuje Općinski sud Sanski Most zbog krivičnog djela „paljevina“. Lice je kontrolisano u putničkom motornom vozilu marke „toyota“, registarskih oznaka Velike Britanije prilikom ulaza u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina. K. N. će biti predat pripadnicima Sudske policije sudova Unsko-sanskog kantona.