GLOBUS

U napadu na vojnike poginuo jedan čvijek

U noći sa subote na nedjelju

Fena

21.12.2014

Tuniska vojska je ubila jednog čovjeka i još tri uhapsila dok su pokušavali napasti vojnike koji su čuvali školu u regiji Kairuan gdje je čuvan izborni materijal za predsjedničke izbore u nedjelju, prema ministarstvu odbrane.

U noći sa subote na nedjelju "naoružana grupa je pokušala napasti jednu jedinicu.

Budnost vojnika i brzina njihove reakcije spriječili su ovu operaciju i ubili čovjeka naoružanog vojničkom puškom, a uhapsili trojicu sumnjivih rekao je glasnogovornik ministarstva Belhasen Ueslati novinskoj agenciji AFP.

Zvaničnik nije, međutim, doveo u vezu džihadistički pokret u čijim su napadima poginuli deseci ljudi u redovima vojske od početka revolucije.

"Općenito, teroristi ne koriste lovačke puške", rekao je on.

Jedan vojnik je lakše povrijeđen u rame, a jedan osumnjičeni u ruku.

Prema glasnogovorniku, jedinica je napadnuta dok je čuvala školu u Hafuzu, u blizini Kairuana (160 kilometara južno od Tunisa), gdje se čuvao izborni materijal namijenjen za drugi krug predsjedničkih izbora.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon što su tuniski borci koji su se priključili grupi Islamska država preuzeli odgovornost za ubistva anti-islamista Šokrija Belaida i Mohameda Brahmija 2013. godine.

Ovi zločini su doveli Tunis u duboku političku krizu i odveli islamističku stranku Ennahda do ostavljanja vlasti početkom 2014. godine nepolitičkoj vladi.

Ovi džihadisti su pozvali Tunižane da bojkotiraju izbore u nedjelju i zaprijetili novim nasiljem.