DIJASPORA

Uspješni biznismen dovodi bh. ekipu na veliki turnir za djecu

U TUĐOJ AVLIJI Ekipa emisije u posjeti Elvisu Hodžiću u Ulmu

M. DAKIĆ

21.12.2014

Njemački grad Ulm bila je naredna destinacija koju je posjetila ekipa popularne emisije "U tuđoj avliji". U prostorijama svog ureda dočekao ih je Elvis Hodžić, vlasnik kompanije „Procon GmbH", a u nastavku teksta saznat ćete zbog čega je put do uspjeha ovog mladog Bosanca vrijedan pažnje.

Ispitano tržište

Pošto svakom svom projektu prilazi s prethodno ispitanim tržištem, zapažanjima deficita znanja i radne snage u određenom polju zanimanja, Elvis je pokrenuo još nekoliko projekata koje danas njegova kompanija pruža mnogobrojnim klijentima.

Nikome nije drago kada ugleda veliki račun za struju. Vjerovali ili ne, prateći cijene iz mjeseca u mjesec, Elvis je za klijente pronašao metodu na koji način uštedjeti mnogo novca.

Elvisov uspješan rad na više projekata sigurno ne bi bio moguć bez podrške supruge Nudžejme koja, brinući se za njihovo dvoje djece, prati rad svog supruga i stalni mu je vjetar u leđa.

plakattur

Plakat turnira

A jedan od povoda za posjetu ekipe emisije je i „Children unchained e.V.", humanitarna organizacija koju je direktor Elvis Hodžić sa svojim njemačkim i bosanskim biznis kolegama u Ulmu osnovao 2013. godine. Primarni cilj je da se pomaže djeci u BiH u sportu, školi...

- Uspjeli smo ove godine sklopiti ugovor s jednim od najjačih fudbalskih turnira u Njemačkoj, na kojem učestvuju ekipe djece U-13 iz Evrope, i to najpoznatijih klubova. Magistar sporta Mensur Šmigalović iz Tošića kod Kalesije odmah je ponudio pomoć da organizira i trenira ekipu. Uz njega su još bili treneri Said Šmigalović i magistar sporta Adem Požegić - priča Hodžić.

Tu su imali prve probleme, morali su da u ime jednoga bosanskoga vrhunskog kluba učestvuju. Odlučili su osnovati Školu mladih talenata BiH koja je dio organizacije Children unchained e.V.

Dobar utisak

- U januaru smo ostavili veoma dobar utisak na turniru. Trener Bajerna je izjavio da smo im bili jedni od najtežih protivnika.  Glavni organizator Feliks Šelkel (Felix Schelkel) rakao je da u posljednjih 17 godina, otkad organizira turnir, nije vidio bolju djecu s toliko mnogo discipline i čvrstim karakterom kao našu iz BiH. Kaže da ga je ponašanje naše djece oduševilo. S Feliksom je potom bila jasna stvar. On želi da ŠMT BiH dobije svoje stalno mjesto na turnirima koji se zovu Vereins Service Cup u Munderkingenu u blizini Ulma. Tako da su nas pozvali i na turnir 10. i 11. januara 2015. godine - priča Hodžić.

dziho-i-elvis

Džiho i Hodžić

Mensur Šmigalović je uz pomoć Šefika Imamovića opet preuzeo pripreme nove generacije 2002. godište. To je selekcija U-13 najboljih fudbalera iz Kalesije ovog godišta.

Učesnici turnira

Iz Njemačke će nastupiti djeca iz Bajerna, Majnca 05, Šalkea 04, Ajntrahta Frankfurt i još osam manjih klubova, iz Srbije Vojvodina Novi Sad, Slovenije NK Maribor, iz Holandije FC Weesp, Fiorentina iz Italije, iz Francuske FC Riedisheim, Švicarske FCL Lucern, iz Rumunije CFR 1907 Cluj, Austrije Erne Schlins, pa iz Turske Altinordu Izmir, Engleske FC Millwall, Litvanije FK Dainava Alytus, Mađarske Honved, te iz Finske FDS Suomi.

Sastav bh. ekipe  

Nedžad Dogić, Amel Mujkić, Dino Alibašić, Muhamed Šljivić, Amar Kitić, Benjamin Križevac, Ibro Požegić, Ahmed Hasanbegović, Adin Jašarević i Ajdin Mujkić.

elvis-i-vedo

Hodžić i Ibišević

Ibišević donio svoj dres

Bh. reprezentativac i igrač Štutgarta Vedad Ibišević upoznat je s veličinom i značajem ovakvog jednog turnira i kao i do sada uvijek je spreman podržati ovakve i slične sportske inicijative. Vedo je predao dres direktoru Elvisu Hodžiću da uruči glavnom organizatoru Feliksu Šelkleu.