BIH

Realizirana Humanitarna tura na Crveni Kuk

U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo

Autor:Fena

21.12.2014

U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo  u subotu je realizirana Humanitarna tura na Crveni Kuk na području planine Visočica.

Planirana ruta kretanja je bila Sinanovići – Jelenača – Mandino vrelo – Crveni kuk (1733 m/nv) – Mandino vrelo – Jelenača – Sinanovići a vrijeme trajanja je bilo oko 5 sati, saopćeno je iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Za realizaciju ovog humanitarnog pohoda izabrano je područje planine Visočica, jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Netaknuta priroda i nekropole stećaka svejedoče o životu stotinama godina unazad sa svojim tipičnim planinskim selima gdje su očuvani stočarstvo i zdrava hrana.

Planina Visočica se nalazi na prirodnoj granici između Hrcegovine i Bosne sa najvišim vrhom Džamija 1967 m n/v.

Odlikuje se prekrasnim predjelima i krajolikom koji su posebno izraženi u zimskom periodu.

Humanitarnoj akciji odazvali su se mnogi ljubitelji prirode i planinari planinarskih društava iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine a ukupno je učestvovalo 108 planinara.

Po završetku humanitarne ture organizirano je planinarsko druženje u domu Tušila.

Sav prikupljeni novac ide u dobrotvorne svrhe za liječenje studenta Faruka Podruga sa Šumarskog fakulteta kojem je dijagnosticirana leukemija.

Ovaj pohod je humanitarnog karaktera i zamišljen kao tradicionalni te namjera Stanice planinarskih vodiča Sarajevo je da se u zavisnosti od situacije, godišnje organizira bar jedan takav pohod i da on postane tradicionalan.