BIH

Forenzičar Mladen Stupar za "Avaz": Vještačit ćemo i uništene mobitele i hard diskove

Borba protiv kriminala

A. LONČARIĆ

21.12.2014

Detaljna analiza tragova pronađenih na mjestu na kojem je počinjeno krivično djelo samo je dio posla forenzičara, čiji rad umnogome može pomoći da se dođe do izvršioca.

Dobro opremljeni

U kriminalističkim serijama to izgleda mnogo jednostavnije. Nakon što na licu mjesta pronađu sve tragove, forenzičari počinju slagati mozaik u istrazi i kriminalci relativno brzo završe iza rešetaka. No, u stvarnom životu posao forenzičara itekako je zahtjevan, a ponekad iziskuje i vrijeme potrebno da se određena vještačenja kvalitetno urade.

Najteža i najsloženija vještačenja na kojima je radio Mladen Stupar, forenzički analitičar kompjuterskih sistema u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, odnose se na krivična djela iz oblasti privrednog kriminala. Ovaj mladi i uspješni stručnjak kaže za „Avaz" da je radio i na predmetima krivičnog djela ubistva, potom silovanja, pedofilije...    

O svojim iskustvima u radu Stupar nam je pričao na marginama konferencije pod nazivom "Vještačenje krivičnih djela u borbi protiv organizovanog kriminala u svjetlu modernih forenzičkih dostignuća", koja je održana prošle sedmice u Sarajevu, u organizaciji Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

- Kada je u pitanju ubistvo, ti predmeti nisu previše složeni kada se radi vještačenje. Vještače se videonadzori ili poruke s mobilnih telefona. Uzimaju se snimci s videonadzora, vrši se poboljšanje njihove vidljivosti i pokušava se odrediti lokacija lica na snimku. U slučaju da imamo dobar videosnimak, taj dokaz može biti ključni u dokazivanju krivičnog djela. Najteže je vještačiti djela privrednog kriminala, jer se radi o velikoj količini podataka. Nerijetko su uključeni neki programi i baze podataka koje je teško vještačiti na način da iz njih izvučete podatke koji se mogu koristiti za dokazivanje - pojašnjava Stupar.  

1untitled-1

Stupar: U serijama izgleda jednostavnije

Prema njegovim riječima, većinom se rade vještačenja koja se odnose na teške krađe, kada su u pitanju automafija, terorizam, razne ucjene, prijetnje... Govoreći o laboratoriju u kojem radi, Stupar kaže da je opremljenost na nivou većine evropskih zemalja.

Četiri metode

- Provodimo aktivnosti koje će nas dovesti u red po opremljenosti među deset najboljih u Evropi. Trenutno provodimo aktivnosti na uvođenju četiri metode za vještačenje djelimično i potpuno neispravnih hard diskova i za vještačenje uništenih mobilnih telefona. Ovakve metode provode se u zapadnoj Evropi, a najbliža institucija BiH koja provodi ovakve metode je u Beču - ističe Stupar.

Pomoć francuske žandarmerije

Mladen Stupar kaže da Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH ima intenzivnu saradnju sa zemljama regiona i cijele Evrope.

- Saradnja se uglavnom odnosi na razmjenu iskustava, zajedničke obuke i na pomoć koju smo imali od francuske žandarmerije pri uvođenju novih metoda - kaže Stupar.