GLOBUS

Južna Koreja obustavila uvoz američke peradi

Zbog virusa pričije gripe

(J. Be.)

21.12.2014


Južna Koreja obustavila je uvoz američke peradi i proizvoda od peradi zbog izbijanja ptičje gripe u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo poljoprivrede.

Obustava dolazi u vrijeme kada se Južna Koreja bori s izbijanje ptičje gripe u vlastitoj zemlji.

- Obustava uvoza je mjera karantene kako bi se spriječio ulazak virusa HPAI u zemlju - navodi se u saopćenju ministarstva,

Ministarstvo ističe da je u ovoj godini virusom ptičje gripe  bilo pogođeno 18 zemalja, uključujući Južna Koreja. U Južnoj Koreji nisu zabilježeni slučajevi zaraze ljudi.

Ptičja gripa potvrđena u Washingtonu

Ptičja gripa je zarazna virusna bolest ptica. Većina virusa ptičje gripe ne prelazi na ljude, no neki mogu uzrokovati ozbiljne infekcije kod ljudi.

Dva soja ptičje gripe, H5N2 i H5N8, potvrđena su kod divljih ptica u državi Washington, u blizini američke granice s Kanadom, objavili su u srijedu američki dužnosnici zaduženi za poljoprivredu.

U SAD-u virus nije pronađen kod komercijalne peradi.

Južna Koreja uvezla je iz SAD-a u prvih 11 mjeseci ove godine 63.245 tona mesa peradi i 264.000 pilića, pokazuju podaci ministarstva.

Ministarstvo je objavilo da suspenzija uvoza neće izazvati nestašicu budući da se ovog mjeseca predviđa porast domaće opskrbe za 17,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 67.000 tona, povrh 9.000 tona zaliha.