BIH

Niko ne zna koliko u BiH ima beskućnika!

ISTRAŽUJEMO Dok u uređenijim zemljama vode računa i izdvajaju novac

E. Trako

21.12.2014

Beskućnik je, prema definicijama, osoba bez krova nad glavom. Međutim, koliko postoji studijskih istraživanja toliko je i odredbi ovog pojma. Dok se u zapadnim zemljama vodi računa o promrzlim, zapuštenim ljudima, skitnicama koje žive i spavaju ispod mostova, u haustorima, u BiH niko ne vodi evidenciju niti zna njihov tačan broj!

Surova činjenica

Razlog je vrlo jednostavan - ogroman broj propisa u birokratskoj džungli velika je barijera za konkretniji pristup i staranje o ovoj kategoriji ljudi.

Jusuf Žiga, socolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da je društvo u BiH zapušteno i da jednostavno ne vodi računa ni o čemu.

- Ko pouzdano može reći koliko imamo osoba koje ćemo ubrojati u beskućnike? Niko! Nemamo čak ni elementaran uvid u to koliko postoji takvih osoba u BiH, a kamoli kako se postaviti prema njima, šta uraditi - kaže profesor Žiga.

jusuf-ziga-11

Žiga: Osnovni uvid

Mentalitet ovdašnjeg naroda takav je da je neprihvatljivo, za većinu i sramota da im je neko iz familije ili komšiluka beskućnik na ulici. Mnogi se stide reći i da imaju oca ili djeda u staračkom domu, što dodatno otežava pokušaj utvrđivanja broja osoba bez krova nad glavom.  

I dok država zatvara oči pred ovim problemom, iz Gerontološkog centra Sarajevo kažu da su od 1998. do 2012. imali 1.135 korisnika, što je u prosjeku 81 korisnik godišnje.

- Smještajni kapaciteti su maksimalno popunjeni, trenutno pružamo usluge za 360 korisnika, a u sklopu ovog centra je Prihvatilište za skitnice, prosjake i beskućnike izgrađeno 1984. godine, za vrijeme održavanja Olimpijade, radi rješavanja prosjačenja i skitnje - kažu iz Centra.

Traže obrok

Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, šefica Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu, kazala nam je da im svakodnevno po obrok dolazi pet-šest beskućnika.

- Stidljivo dođu, traže hranu. Kad prođe dan, a ne dođu, pitamo se je li im se nešto dogodilo - kaže tetka Zilha.

zilha-seta

Šeta: Redovno dolaze

Primjer iz Hrvatske

Zakon o socijalnoj skrbi u Hrvatskoj nalaže da se u velikim i gradovima sjedištima županija u budžetu osiguraju sredstva za uslugu prehrane u narodnim kuhinjama, kao i pružanje usluga prihvatilišta za beskućnike.

Ministarstvo socijalne politike i mladih od većih gradova zatražilo je izvještaje o planovima zbrinjavanja beskućnika tokom ekstremnih zimskih uvjeta, da bi onima koji nisu smješteni u prihvatilištu i koji borave na javnim i drugim mjestima omogućili adekvatnu brigu.