BIH

Finci: Ove godine doživjeli smo čudo

Centralna proslava jevrejskog praznika Hanuka

A. Š. H.

20.12.2014

Uz paljenje četvrte svijeće i prigodan program večeras je u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu upriličena centralna proslava povodom praznika Hanuka. Nekoliko desetina Jevreja okupilo se kako bi zajedno obilježili praznik, a tom prilikom izvedene su predstave te su pjevane pobožne pjesme.
 

Rijedak jubilej

- Budući da Hanuka traje osam dana, obično se izabere onaj dan kada istakne šabat da se sve svečano obilježi u cijeloj zajednici. Ova godina je za nas bila izuzetno uspješna, jer je rođeno deset novih članova. Doživjeli smo čudo! To nas na neki način ohrabruje, jer su mladi ljudi odlučili da ovdje grade novi život - kazao je predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci.

Prema njegovim riječima, u 2015. godini Jevrejska općina će obilježiti 450 godina postojanja, što je rijedak jubiljej ne samo u našoj zemlji nego u cijelom regionu.

fotografija3

Osma svijeća

- Svojim dugotrajnim prisustvom, ako nismo učinili nešto jako dobro za ovu zemlju, sigurno je da nismo učini ni ništa loše i da se ni na koji način nismo ogriješili o našu domovinu - istakao je Finci i izrazio nadu da će Jevreji ovdje opstati i narednih 450 godina.

Paljenjem posljednje, osme svijeće, u ponedjeljak navečer završava se obilježevanje ovog praznika.

Sakrivanje slatkiša

Na sinoćnjoj svečanosti zatekli smo i devetogodišnju Rebeku Ivu Martinčević - Kolomonos, kojoj je Hanuka, kako nam je kazala, omiljeni praznik.

- Najdraže mi je paljenjenje svjećica i skrivanje malih slatkiša. Posebno mi je drago kada s tatom palimo posljednju svijeću - rekla je Martinčević - Kolomonos.