BIH

POVRATNICI Naporan rad i ogromna ljubav grade imanje

Porodica Kalkan iz Šahbašića kod Fočanske Jabuke

A. BAJRAMOVIĆ

21.12.2014

Naporan rad, ogromna ljubav i velika upornost postepeno grade prijeratno imanje porodice Kalkan u selu Šahbašići. Nekada je u ovom dijelu Fočanske Jabuke živjelo 65 porodica, a svakoga ko je osjetio samo dašak tog sretnijeg vremena, danas obuzima sjeta pri pogledu na šume i šikare na mjestima gdje su se nekada nalazile kuće.

Sve zaraslo

Kasim Kalkan proveo je rat u redovima Samostalnog bataljona 2. viteške brigade i u Logističkoj bazi Armije RBiH.

Sa suprugom Hankijom i uz pomoć djece čistio je zaraslo imanje, napravio kolibu, nabavljao staru, ali korisnu mehanizaciju, kravu, ovce, zasadio i plantažu malina.

- Podrške nije bilo. I kada sam se obraćao za pomoć, kažu da nisam prijavljen tu. Kao da sam došao iz neke strane zemlje - kaže Kasim.

koliba-porodice-kalkan

Ne žele pomoć

Njegova supruga Hankija dodaje da pomoć ne žele niti traže pa je zbog toga odbila TV ekipe koje su ih željele prikazati kao siromašne i bespomoćne.

- Kada pogledamo koliko smo postigli za tri godine, opet je dobro. Samo svojim radom možemo stvoriti uvjete da bolje živimo. A ovdje je svakog dana kao na izletu, svako godišnje doba ima čari. Trideset godina živjela sam u Sarajevu i više ne želim - ističe Hankija.

Uređenje jezera

Kiseljak i nalazište gipsa iznad sela te brojni spomenici kulture samo su neki od darova prirode ovome prostoru. Stanovnici Šahbašića, uz pomoć Općine Foča i organizacije “Caritas”, započeli su uređivanje nikada istraženog jezera u blizini njihovih kuća.

Osim što nije poznato odakle se akumulira voda u njemu i koliko je duboko, ne zna se tačno ni gdje odlazi voda iz jezera.