NAUKA

NOVI PROJEKAT NASA-e Viseći gradovi iznad najpaklenije planete Sunčevog sistema

Naziv misije je HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept)

(A. Vr.)

20.12.2014

Iako se uglavnom govori o kolonizaciji Marsa, grupa naučnika je "bacila oko" na jednu drugu planetu. Oni su, naime, smislili ambiciozan plan izgradnje impozantnih "visećih gradova" iznad Venere.

Atmosferska hemija Zemlje najbliža je uslovima na Marsu, a prosečna temperatura na ovoj planeti i nije tako nepodnošljiva kao na drugim (-63 stepena). Osim toga, i Zemlja i Mars imaju polove koji se uglavnom sastoje od leda. Ali, šta je sa Venerom, našom prvom komšinicom?

Venera je zapravo izuzetno slična Zemlji, pa se nekad opisuje i kao "Zemljina bliznakinja". Planete su slične po masi, gustini, gravitaciji i sastavu. Ipak, gotovo je nemoguće zamisliti život u uslovima koji tamo vladaju. 

To je najtoplija planeta u solarnom sistemu, pa je temperatura na površini 465 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da se otopi olovo. Okružuju je oblaci otrovne sumporne kiseline, a pritisak na površini je 90 puta veći od onog na Zemlji. Zato, na površini je život nemoguć, ali onda se postavlja pitanje: Kako stoji stvar s atmosferom na ovoj planeti? 

552105-ven-02-f

Stručnjaci u NASA-i iz centra "Lengli" počeli su da razmatraju mogućnost slanja misije u atmosferu Venere.

Naziv misije je HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), a za početak bi na planetu bili poslati roboti da ispitaju atmosferu i ispitaju vodu. 

Nakon toga, uslijedila bi misija od 30 dana u kojoj bi učestvovali i ljudi, orbitirajući oko planete. Oni bi boravili u specijalnim "videćim gradovima" koji bi bili stalno locirani u atmosferi "paklene" planete.

Riječ je o svemirskim brodovima koji bi bili napunjeni helijumom i koji bi koristili solarnu energiju. Robotska verzija bi bila dugačka 31 metar, dok bi ona sa ljudskom posadom bila duga čitavih 130 metara. Na gornjem djelu bi bile smještene solarne ploče, s donje strane bi se nalazila gondola s instrumentima kao i habitat za ljude.

Brod bi lebdio na 50 kilometara iznad površine planete.