KOLUMNE

Od Husinske bune...

Komentar dana

Almasa Hadžić ([email protected])

21.12.2014

Rudari širom BiH i ove godine obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se daleke 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada.

Iako su od čuvene Husinske bune proteke 94 godine, poštovanje prema tadašnjem rudarskom buntu u svijesti rudara i danas je jednako snažno da ga rudari čuvaju i poštuju kao dio porodične tradicije.

Rudari u BiH svoj ovogodišnji praznik dočekuju s velikom tugom zbog smrti zeničkih komorata i jednako velikim strahom za svoju, odnosno budućnost rudnika u kojima rade.

Nekad moćni Krekini rudnici, naprimjer, danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Ne zato što rudari neće i nemaju šta kopati, već zato što oni koji rudnicima upravljaju iz samo sebi poznatih razloga njima ne upravljaju kako treba.

Jer, kako drukčije tumačiti podatak, koji je Uprava Kreke skrivala ko zmija noge, da rudari njihovog rudnika Mramor danima do jame pješače po četiri-pet kilometara, jer lift i traka kojima su do tada prevoženi do radnog mjesta, jednostavno, nisu sigurni za vožnju.

Ili još strašnije je saznanje da u jami Raspotočje svake godine metan uguši po nekoliko rudara, a njihove gazde, kao i gazde većine drugih rudnika, bez imalo grižnje savjesti primaju menadžerske budžetske plaće u čije cifre nikada niko zavirio nije, baš kao da im je u rudnicima stanje potaman i bez greške.

Rudari u BiH već dva dana na razne načine obilježavaju svoj praznik. Oni u Tuzli, tačnije u Kreki, praznik su dočekali s najnižim prosjekom plaće u FBiH. Oni u Zenici, pak, s najvećim prosjekom poginulih u posljednjih 20 godina. Ova gruba statistika iz dana u dan čini ih sve nezadovoljnijim.

Oni koji ne znaju šta to znači i gdje vodi neka za tumača prizovu historiju, koja je i ustanovila Dan rudara.