KOLUMNE

Veliki uspjeh

Muhamed Bakarević

S. D.

21.12.2014

Promocijom završetka prve faze digitalizacije Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), s timom koji vodi generalni direktor Muhamed Bakarević, u kojem su, između ostalih, i Mario Vrankić, direktor BHT1, te Valentina Rupčić, predsjednica Upravnog odbora BHRT-a, približila se svjetskim standardima emitiranja.

Simboličnom presijecanju crvenog kabla prethodili su mukotrpan rad i napori zaposlenika javnih servisa u BiH, što je iziskivalo i brojne tehnološke procese i enormna materijalna izdvajanja kako bi napravili iskorak koji se smatra najrevolucionarnijim u razvoju bh. TV produkcije.

Uprkos tome što je podrška nadležnih institucija u ovom procesu uglavnom izostala, zbog čega i dolazi do određenih kašnjenja, a iako je javni RTV servis jedan od stubova države, Bakarević i njegovi saradnici uspješno su realizirali međunarodnu obavezu i doprinijeli tome da ne ostanemo u medijskom mraku kada je riječ o savremenim tehnološkim izazovima.  

Primjerom BHRT-a što prije bi trebali krenuti i političari u BiH, jer puni efekt procesa građani će dobiti tek nakon kompletne digitalizacije emisione mreže u zemlji, što je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a za što je rok juni naredne godine.

Muhamed Bakarević rođen je 1956. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Iza njega je bogato profesionalno iskustvo u menadžerskim poslovima, među kojima je i direktorska pozicija u “Avazu”, a u BHRT-u je od 2009. godine.