OSTALI SPORTOVI

Rukometaši BiH počinju pripreme u ponedjeljak u Mostaru

Za nastup na Svjetskom prvenstvu

Autor:Fena

20.12.2014

Rukometna reprezentacija BiH okupit će se u ponedjeljak, 22. decembra, u Mostaru, gdje će obaviti prvi dio priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se igra od 15. januara do 1. februara 2015. u Kataru.

Najbolji rukometaši BIH pripremat će se u Mostaru do 30. decembra. Nakon dva slobodna dana za Novu godinu igrači će se ponovo okupiti 2. januara u Sarajevu, a put za Katar planiran je 4. januara. 

Tokom druge faze priprema naš tim će u Kataru od 7. do 9. januara igrati na turniru s domaćom selekcijom Katara i Portugala, a zatim nastaviti pripreme do prve utakmice s Iranom, koja je na programu 15. januara. 

Selektor Dragan Marković, govreći o očekivanjima našeg tima koji prvi put igra u završnici velikog međunarodnog takmičenja, istakao je da bi  bio izuzetno zadovoljan  plasmanom u osminu finala. 

- U Katar idemo s jasnim ciljem, a to je prolazak u drugi krug. Dat ćemo sve od sebe da taj cilj i ostvarimo - kazao je Marković.  

Njegovo mišljenje dijeli i generalni sekeratar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić. 

- Mi smo optimistični, imamo dobar tim, jednostavno ne bojimo se nikoga. Ako odigramo sto posto i budemo svi zdravi možemo napraviti dobar rezultat. Prioritetni cilj je da pokušamo da prođemo u osminu finala što bi bio sjajan rezultat - kazao je Karačić.

Marković je prije dva dana širi spisak igrača skratio na 23 imena, a konačni spisak selektor će morati da reducira na 18-19 igrača prije puta u Katar.  

Za pripreme u Mostaru Marković je pozavao sljedeće igrače: Nebojša Grahovac, Benjamin Burić, Peđa Dejanović, Petar Jokanović, Mirko Mikić, Alen Ovčina, Vedran Delić, Nikola Prce, Duško Čelica, Mirsad Terzić, Ivan Milas, Kosta Savić, Dejan Malinović, Ivan Karačić, Stefan Janković, Josip Perić, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Vladimir Vranješ, Elmir Građan, Faruk vražalić i Muhamed Zulfić. 

Dvojica ključnih igrača našeg tima Ivan Karačić i Nikola Prce po svoj prilci biće osposobljeni za nastup na SP. 

Karačić se uspješno  oporavio i počeo s teninzima nakon operacije šaka. Znatno teža situacija je s povredom zgoba  Nikole Prce, ali u ljekarskom timu smaratju da lijevo krilo našeg tima mogu osposobiti do početka SP-a.  

- Prvi rezultati su dobri, osjećam se bolje. Vjerujem da ću biti spreman i da ću moći igrati na SP-u, ali sada moram ispoštovati sve zahtjeve u vezi sa pravilnim provođenjem terapije, koja će sigurno potrajati. Možda, dvije do tri sedmice - kazao je Prce.
 
Izabranici selektora Dragana Markovića nakon uvodog susreta u B-grupi protiv Irana (15. januara), igraju protiv Austrije (17. januara), zatim Makedonije (19. januara ), Tunisa (21. januara), dok je utakmica protiv favorita grupe - Hrvatske na programu 23. jaunara. 

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz grupa izborit će nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igrat će se eliminacije.

Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastavit će takmičenje u tzv. President kupu.

Susreti osmine finala igrat će se 25. i 26. januara, četvrtfinala 28., polufinala 30. januara, dok su susreti za treće mjesto i finale na programu 1. februara.

Grupe SP 2015:

Grupa A: Španija, Slovenija, Bjelorusija, Brazil, Katar i Čile
Grupa B: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Tunis, Makedonija i Iran
Grupa C: Francuska, Švedska, Češka, Egipat, Alžir i UAR
Grupa D: Danska, Poljska, Argentina, Njemačka, Rusija i Bahrein.