NOGOMET

Hajrović gura Borusiju Dortmund ka ambisu

EUROVIKEND Nekadašnji prvaci Njemačke bore se za goli bundesligaški život

A. M.

20.12.2014

Posljednje kolo prvog dijela Bundeslige Njemačke donosi nekoliko zanimljivih duela. Što se tiče jesenje titule, aktuelni prvak Bajern iz Minhena superiorno je osvojio prvo mjesto, ostavivši iza sebe najveće iznenađenje prvog dijela prvenstva, ekipu Volfsburga.

Gradski derbi

No, njemačkim medijima trenutno je mnogo zanimljivije pratiti klubove koji vode borbu za goli bundesligaški život. Razlog - među tim klubovima su nekadašnji prvaci Njemačke - Verder iz Bremena (posljednje, 18. mjesto) i Borusija iz Dortmunda (16). Zanimljivo je da ova dva kluba zajedno imaju 12 titula prvaka Njemačke.

Utakmica ova dva rivala bila bi prije nekoliko godina pravi derbi, u kojem bi se odlučivao putnik u neko od evropskih takmičenja, a danas (15.30 sati) u Bremenu će igrati derbi začelja.

Očekuje se da od prve minute za posljednjeplasiranu ekipu Bundeslige zaigra u posljednje vrijeme sve bolji bh. reprezentativac Izet Hajrović, a njegov trener Viktor Skripnik odiše optimizmom.

- Protiv Borusije Dortmund moramo dati sve od sebe i ostvariti veoma važnu pobjedu, s kojom bismo otišli na miran odmor - kazao je Skripnik.

Još jednom slavnom njemačkom klubu ne ide dobro. Štutgart našeg Vedada Ibiševića nalazi se na 15. mjestu, a danas će ugostiti Paderborn, za koji nastupa bh. internacionalac Mario Vrančić. Mensur Mujdža, Sejad Salihović i Ermin Bičakčić utakmice 17. kola Bundeslige igrat će sutra.

U Seriji A, 16. kolo donosi veliki derbi Rome i Milana. Rimski klub u ovaj susret ulazi znatno oslabljen, a zbog žutih kartona, Miralem Pjanić propustit će večerašnji meč (20.45 sati).

untitled-1

Sjajni Bešić

Za drugi rimski klub Lacio najvjerovatnije će nastupiti Senad Lulić u utakmici protiv Intera. Ervin Zukanović igrat će s Kjevom gradski derbi s Veronom, a Milan Đurić će s Čezenom gostovati kod solidnog Sasuola.

Edin Džeko zbog povrede lijevog lista neće moći pomoći saigračima Mančester sitija u ogledu 17. kola Premijer lige Engleske protiv slabašnog Kristal palasa, ali će zato bh. javnost najvjerovatnije moći vidjeti na djelu Muhameda Bešića, koji se sjajnim igrama ustalio u prvom timu Evertona.

"Karamele" očekuje teško gostovanje Sautemptonu. Stouk bh. golmana Asmira Begovića bit će na teškom ispitu u ponedjeljak, kada na Britaniji gostuje lider Čelzi.

U francuskoj Ligi 1 mrtvu utrku za prvaka nastavljaju PSG i Marsej. Parižani na domaćem terenu dočekuju neugodni Monpelje, a Marsej će u derbiju 19. kola dočekati Lil. Ren Sanjina Prcića dočekat će Rems.