BIH

Mirsad Zaimović v. d. direktora "BH Telecoma"?

"Avaz" saznaje Izetbegović obavijestio SDA o "kadrovskom rješenju"

S. N. - M. Aš.

20.12.2014

Predsjedništvo SDA obaviješteno je preksinoć, kako saznajemo, da će od 31. decembra na čelo najprofitabilnije državne kompanije "BH Telecom" biti imenovan vršilac dužnosti, jer aktuelni direktor Nedžad Rešidbegović nakon deset godina na toj funkciji ide u penziju. Konkurs za novu upravu koji je bio ranije objavljen je poništen, a trenutnoj upravi istekao je mandat.

No, kako saznajemo, čelnik SDA Bakir Izetbegović samo je izvijestio stranački vrh da će biti imenovan v. d. direktora te da je takav dogovor s liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem. Na Predsjedništvu nije precizirano ko će biti v. d. direktora „BH Telecoma“, ali jeste na Kolegiju SDA prije nekoliko dana.

Tada je, kako je preneseno „Avazu", zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović najuži krug saradnika upoznao s planom da na tu poziciju postavi svog odanog saradnika Mirsada Zaimovića, predsjednika SDA Zeničko-dobojskog kantona.

Izetbegović sada planira Zaimovića prvo postaviti za v. d. i onda ga tiho prevesti u direktora u punom kapacitetu. „Dnevni avaz" ranije je pisao da će Zaimović sjesti u fotelju direktora, a sam Zaimović potvrdio je da je takav razvoj situacije moguć.

Vlada FBiH mora dati saglasnost

Kadrija Hodžić (SDP), predsjednik Nadzornog odbora (NO) "BH Telecoma", rekao je jučer za "Avaz" da Vlada Federacije BiH još nije odgovorila na prijedlog NO da mandat postojećoj upravi kompanije, koji istječe 31. decembra, bude produžen do kraja marta.

- Nakon što je Vlada FBiH poništila konkurs za izbor nove uprave, mi smo u više navrata tražili od Vlade da postojećoj upravi produži mandat. No, nismo dobili odgovor. Ovaj prijedlog trebao se naći na posljednjoj sjednici Vlade, ali ne znam što nije. Nemoguće je izabrati novog v. d. direktora bez našeg prijedloga te saglasnosti Vlade - kaže Hodžić.