BIH

Niko iz vlasti nije došao da oda počast poginulim komoratima u jami Raspotočje

Ovogodišnje obilježavanje Dana rudara je u sjeni velike tragedije u Zenici

A. Nu.

20.12.2014

U povodu 21. decembra Dana rudara danas je u Domu sindikata u Sarajevu održana svečana sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.  Ovogodišnje obilježavanje Dana rudara je u sjeni velike tragedije koja se dogodila u jami Raspotočje gdje je život izgubilo pet komorata.

Tako su na samom početku sjednice okupljeni članovi ove sindikalne organizacije minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se  Fahira Halača, Mehemeda Dizdarevića, Hajrudina Bradarca, Fejze Isakovića i Mehmedalije Halilovića, koji su 4. septembra usljed gorkosg udara izgubili život u nesreći u jami Raspotočje u Zenici.

No, ovoj svečanosti, iako su bili pozvani nisu prisustvovali predstavnici vlasti. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, iako su ga prisutni očekivali, kako bi ukazali na težak položaj rudara, koji svakodnevno rizikuju silazeći u jame pune metana, nije došao.

Predstavnici sindikata rudara ovu priliku iskoristili su da ukažu da je neophodno rudarima posvetiti veću pažnju, te preduprijediti, koliko je moguće, nesreće u budućnosti. Kazali su da su Hajrudin, Mehmed, Fahir, Mehmedalija i Fejzo dali svoje živote u pokušaju da prežive i prehrane svoje porodice. Njihove žrtve obavezuju i opominju.

Sinan Husić, predsjendik sindikata rudara FBiH, pozbao je sve uposlenike rudnika da se odreknu jednog obroka i na taj način pomognu porodicama poginulih rudara te pozvali da se stanje u rudnicima popravi.

- Da se nikad i nikome ne dogodi ova nesreća. Nikada se ne smije zaboraviti opasnost kojom se rudari izlažu. Poziv rudara je veoma težak i opasan, a njihov hljeb je sa sedam kora - poručeno je na današnjoj svečanoj sjednici.

Govoreći o statusu rudara Husić je kazao da su jako teški i opasni uslovi u kojim rade rudari.

- Imamo rudnike sa podzemnom eksploatacijom gdje imamo prisustvo metana i opasne ugljene prašine. Rudarstvo je oblast koja se nadmeće sa prirodom. S toga je u rudnike potrebno više ulagati. Životi tih ljudi su svakodnevno ugroženi. Mi smo dužni da na to stalno upozoravamo. Rudarima je silazeći u jamu potrebno više od "Sretno", kako se pozdravljaju prilikom silaska -  kazao je Husić.

Dodao je da od Elektroprivrede BiH traže dio od cijene električne energije prema rudnicima i rudarima. Pojasnio je da žele da ta sredstva koja budu usmjerena prema rudnicima, na zakonit način, od cijene električne energije, budu osovina daljnjeg razvoja i modernizacije rudnika zarad sigurnijih uslova rada u rudnicima, a svakako jedan dio tih sredstava želimo da se usmjere na podizanje životnog standarda uposlenih u rudnicima.