CRNA HRONIKA

Antunović oslobođen optužnice za krijumčarenje 100 kilograma skanka

Prvostepena presuda Suda BiH

Am. KOVAČ

20.12.2014

Vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao sudija Izo Tankić, izreklo je prvostepenu oslobađajuću presudu Srđanu Antunoviću (33) iz Foče, koji se optužnicom teretio za organiziranje kriminalne grupe koja je prokrijumčarila više od 100 kilograma skanka. Ovu informaciju potvrdio nam je Antunovićev advokat Omar Mehmedbašić.

- Sud je utvrdio da moj branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret - kazao je Mehmedbašić.

Prema optužnici, Antunović je tokom 2012. i 2013. godine organizirao i rukovodio grupom koja je formirana radi međunarodnog krijumčarenja narkotika i sticanja protivpravne imovinske koristi. On je koordinirao šverc više desetina kilograma skanka iz Albanije u Crnu Goru i BiH radi daljnjeg krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj. U grupi je bio i Armin Kasapović, koji je u bijegu i nedostupan bh. pravosudnim organima.

Grupa je skank, prema optužnici, nabavljala u Albaniji, a potom ga prilikom šverca pažljivo sakrivala u posebno izrađenim spremnicima na kamionima. Članovi ove kriminalne grupe plaćali su pripadnicima granične policije kako bi izbjegli kontrole prilikom prelaska.

Skroo 100 kilograma skanka, čija vrijednost na ilegalnom tržištu dostiže više stotina hiljada maraka, zaplijenjeno je u Crnoj Gori sredinom februara prošle godine na Graničnom prijelazu Vraćenovići na granici s BiH, a pronađen je u prikolici kamiona koji je prevozio bager.