BIH

Na manifestaciji "Skok preko kože" uvedeno oko 60 brucoša u rudarski stalež

Povodom Dana rudara u BKC-u Tuzla

Autor:M. Ahmedić

20.12.2014

Tradicionalna rudarska manifestacija "Skok preko kože", povodom Dana rudara, održana je u BKC-u Tuzla, koja simbolizira čin fizičke spremnosti budućih mladih rudara i pripadnosti rudarskom pozivu, te se potvrđuju preskakanjem preko rudarskog okna prekrivenog kožom.

Ova manifestacija se već četvrtu godinu redovno obilježava na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (RGGF), na kojoj se brucoši, odnosno budući stručnjaci simbolično primaju u ovo časno zanimanje.

- Ceremonijal prijema mladih u rudarski poziv sastoji se iz nekoliko dijelova. Mladi rudari traže brucmajora po gradu, a kada ga pronađu traže od njega da ih povede na Skok preko kože. Skok preko kože simbolizuje preskakanje preko kože u davna vremena iz 17. i 18. vijeka kada su se na rudarskim prostorima kopale jame. Oni koji su htjeli da postanu rudari morali su dokazati svoju hrabrost tako što su preskakali okna prekrivena kožom - istaknuo je Tihomir Knežiček, profesor na RGGF u Tuzli.

Dodao je da su u ranijem periodu od 1961. do 1984. godine imali 13 ovakvih manifestacija, a onda je uslijedila pauza od 24 godine, zatim su je, kako kaže, obnovili 2010. godine, te je kontinuirano održavaju.

Ove godine brucmajor je bio Mladen Vujić, student RGGF-a u Tuzli, kojeg su brucoši tražili po tuzlanskim lokalima, te ga pjesmom molili da ih primi u rudarski stalež.

- "Skok preko kože" je naš tradicionalni praznik kojim obilježavamo Dan rudara. Poslijednji skok u punom svjetlu je bio 1986. godine, a sada smo to ponovo organizirali. Prije je bio onaj ko će se primiti u rudarski stalež morao je da preskoči okno kako bi tada rudari bili sposobni za rad.  Brucoši su danas obilazili lokale tražeći mene, dok me nisu pronašli. Pjesmom su tražili da ih primim i odlučio sam da ih uvedem u taj rudarski stalež. Uveo sam oko 60 tuzlanskih brucoša - pojasnio je Vujić.