CRNA HRONIKA

Poduzetniku slao prijeteće poruke i tražio 75.000 KM

Pokušaj iznude od vlasnika “Petog neplana”

M. ZGONJANIN

20.12.2014

Policija Centra javne bezbjednosti Prijedor, kako “Avaz” saznaje, tereti Davora Kondića (20), rodom iz Ivanjske kod Banje Luke, za iznudu, a protiv njega će za ovo krivično djelo, nakon kompletiranja predmeta, biti proslijeđen i izvještaj Tužilaštvu u Banjoj Luci, područna kancelarija u Prijedoru.

Dva broja

Kondić je, naime, od 8. decembra sa dva pretplatnička broja Željku Romaniću, vlasniku “Petog neplana” iz Omarske kod Prijedora, uputio više prijetećih SMS-ova kako bi od njega iznudio 75.000 maraka. U prijetećim porukama pisao je da će mu zapaliti kuću, lokal, ubiti porodicu, a njega prebiti. Kondić je priprijetio i da policija ne smije saznati za poruke.

Željko Romanić, vlasnik “Petog neplana”, navodi da Kondića nikada nije vidio niti je čuo za njega.

- Prvi put sam ga vidio u policiji. Ne znam zbog čega mi je slao takve poruke, ali nije samo meni nego i mom sinu. U posljednjoj je čak napisao da ću ostati bez unučeta. I to je trajalo posljednjih desetak dana. Sve poruke imam, a slučaj sam, naravno, odmah prijavio policiji, koja ga je vrlo efikasno riješila i zbog toga sam joj zahvalan - kaže Romanić te dodaje da ga nijednog trenutka nije bilo strah, mada mu nije bilo svejedno kada je dobivao poruke.  

Osumnjičeni za iznudu, koju je, prema našim saznanjima, i priznao tokom istrage, pušten je nakon saslušanja da se brani sa slobode.

Lociran mobitel

Kako nezvanično saznajemo, Kondić je u jednoj od poruka naveo i da je posljednji termin kad Romanić treba da mu da novac 17. decembar. Najavio je, također, da će precizirati i tačno vrijeme i mjesto primopredaje para, ali je uhapšen prije toga, jer je policija, u međuvremenu, locirala telefone s kojih je prijetio vlasniku “Petog neplana”.

Kondić je odranije poznat policiji po remećenju javnog reda i mira, a jednog mladića je napao dizalicom.