BIH

PRAZNIČNA GROZNICA Tek rijetki mogu sebi priuštiti da ne gledaju na cijene

Trgovci trljaju ruke, kupci uglavnom zveckaju sitnišem

M. KEBIĆ

20.12.2014

 Božićni i novogodišnji praznici su na pragu. I pored teške ekonomske situacije, prodavači u BiH zadovoljno trljaju ruke, a mušterije, doduše, ponajviše zveckaju sitnišem iz novčanika. Kupuju se namirnice da se obogati trpeza, simbolični pokloni za djecu i najmilije, a tek rijetki mogu sebi priuštiti da ne gledaju na cijene. Akcije i nagradne igre dobar su mamac da marka više odleti iz džepa.

Prosjek, većinom, popravlja dijaspora koja u vrijeme praznika dođe u rodni kraj da “pročepi ventile”.

Puni cekeri

Banjalučanka Ljiljana Kovačević za praznike se, kaže, priprema cijelu godinu. Poklonima poput nakita, komada odjeće i igračaka obradovat će djecu te najbližu rodbinu i prijatelje.

ljiljana-kovacevic-foto-m-dragojlovic-002

Kovačević: Za praznike se priprema cijelu godinu

Raško Katić iz Novog Sada Božić će dočekati u Banjoj Luci. Djeci će kupiti paketiće, a hrana i piće za doček već su u kući.

rasko-katic-foto-m-dragojlovic-005

Katić: Došao iz Novog Sada u Banju Luku

S ekipom “Dnevnog avaza” rado je razgovarao i penzioner Mile Botić iz Krmina. Puni cekeri svjedoče da je pao dobar pazar.

- Na selu ima svega, a u Banju Luku smo došli kupiti svježe voće i slatkiše. Cijene su pristojne, ali penzije su “kratke” da pokriju potrebe. Akcije odavno ne pratim. Imam iskustvo da u vrijeme praznika sve poskupi. Čekamo još rodbinu iz inostranstva da kupimo dječije poklone - skroman je Botić.

mile-botic-foto-m-dragojlovic-007

Botić: Cijene pristojne, penzije “kratke”

U elitnoj parfimeriji zatječemo Banjalučanina Dalibora Đakovića koji kupuje tri parfema. Obradovat će djevojku i bliske osobe.

Telefoni i laptopi

- Parfemi su lijep znak pažnje. Cijene odgovaraju kvalitetu. Ostalo sam već obezbijedio. Novu godinu i Božić provest ću u porodičnom ambijentu - kaže Đaković, ističući da je za skroman doček potrebno između 500 i 600 maraka.

dalibor-djakovic-foto-m-dragojlovic-012

Đaković: Parfemi su lijep znak pažnje

Prodavačica Dragana Vidović otkriva i to da u našoj državi još ima džentlmena.

- Kod nas dame biraju, a gospoda snosi troškove. Spektar parfema je širok, od ekskluzivnih do najobičnijih linija. Pretežno idu oni od 60 do 80 maraka. Imamo za svakog ponešto, a najtraženije marke su „Armani“, „Lancome“, „San Loran“... - kazala je Vidović.

dragana-vidovic-foto-m-dragojlovic-011

Vidović: U BiH još ima džentlmena

Gužvu na kasi zatječemo i u prodavnici računarske opreme. Prodavač Srđan Maleš kaže kako u ovim prazničnim danima prodaju najviše mobilnih telefona i “tableta”.

- To su trenutno najatraktivniji pokloni, mada nema pravila. Kupuju ih obični građani, ali i preduzeća za svoje radnike i poslovne partnere. Kupuju se i laptop računari, te fotoaparati, iako znatno manje. Potražnja je slabija u odnosu na ranije godine, ali uspijevamo opstati - dodaje Maleš.

srdjan-males-foto-m-dragojlovic-010

Maleš: Tehnika među najatraktivnijim poklonima

U razgledanju smo zatekli i poznatu banjalučku glumicu Slađanu Zrnić. Naročito skupe poklone, osim pića i knjiga, ne planira kupovati.

- Kupovna moć i nije nešto velika. Moj fokus je na dočeku Božića, koji ću provesti s najmilijima. Ostalo nam je još da kupimo pečenicu i posnu hranu za Badnje veče. Nova godina mi je opšte mjesto i posebnu pripremu za doček ne planiram. Bit će to najvjerovatnije u stanu s društvom - kazala je Zrnić.

sladjana-zrnic-foto-m-dragojlovic-014

Zrnić: Glumica ne planira kupovati skupe poklone

Knjige čekaju bolja vremena

Dok su lica većine prodavača ozarena, prodavač knjiga Radenko Ritan takve prizore posmatra otužno. Uz štand s nekoliko hiljada izloženih naslova ljudi zastaju, ali rijetki kupuju.

radenko-ritan-foto-m-dragojlovic-016

Ritan: Slab promet

- Zanemariv je broj onih koji uzmu knjigu i zatraže da se ona svečano upakuje kao poklon. Najskuplji naslov je “1000 zašto, 1000 zato” i košta 90 KM. Najjeftiniji je samo tri marke. Prosječno solidan roman košta od 12 do 15 KM. Mladi roditelji više ne kupuju bojanke i slikovnice kao nekad. Lakše je kupiti neki CD i staviti ga u računar da skinu brigu sa sebe nego zajedno s djecom iscrtavati bojanke. Za nas praznici već odavno nisu prilika da se bolje pazari - jada se Ritan.

nova1

Banja Luka: I pored opće besparice, osjeti se praznična atmosfera

potrosacka-groznica-foto-m-dragojlovic-015

Prosječna potrošnja po domaćinstvu na proslavu novogodišnjih praznika

  • BiH - od 150 do 300 eura
  • Hrvatska- od 150 do 300 eura
  • Evropska unija - oko 690 eura
  • Irska - rekorder sa oko 1.100 eura