SARAJEVO

SDA nastavlja uhljebljavati svoje kadrove u Vladi KS!

Obećanja Komšiću bila su šarena laža

A. NALO

20.12.2014

Iako je SDA dala čvrsto obećanje koalicionim partnerima iz DF-a da će prestati zapošljavati i uhljebljavati svoje odane kadrove u institucije KS, stanje na terenu, kako saznaje „Dnevni avaz", ništa se nije promijenilo.

Poznato je da aktuelna vlada, koju predvode ministri SDA, vrijeme u kojem čeka izbor svojih nasljednika koristi za zapošljavanje novih podobnih kadrova u administraciji. Ta praksa traje mjesecima, a tek posljednjih dana izazvala je oštre reakcije DF-a, koalicionih partnera SDA, koji su se pobunili, a čak su i prijetili raskidom koalicije ako se ta praksa ne zaustavi.

Deseci konkursa

Međutim, posljednja sjednica Vlade KS nedvojbeno je pokazala da zapošljavanje nije obustavljeno. Obećanje koje su iz SDA dali predsjedniku DF-a Željku Komšiću pokazalo se kao šarena laža.

Naime, kako nam je kazao jedan od ministara u Vladi KS, da se radi o lažnim obećanjima SDA, dokazao je vršilac dužnosti premijera KS Muhamed Kozadra (SDA), koji je predložio zaključak o obustavljanju daljnjih upošljavanja i time pokušao zamazati oči javnosti.  

- Premijer je donio na papiru, bez memoranduma i pečata, zaključak kojim se, tobože, obustavljaju svi prijemi u narednom periodu. Međutim, odmah nakon toga rečeno je da se to ne odnosi na konkurse koji su već raspisani i u toku su, a takvih je na desetke - rekao nam je jedan od ministara.

Dodatni apsurd na posljednjoj sjednici bio je i taj što je odmah nakon usvojenog zaključka o zabrani zapošljavanja na Kozadrin dnevni red došao prijedlog imenovanja vršilaca dužnosti predsjednika i članova upravnih odbora javnih ustanova iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta.

Zaključak obmana

- Vlada je tako, na prijedlog ministra Ivice Šarića (SDA), ne mareći za zaključak, nastavila po starom te imenovala na desetke novih članova upravljačkih struktura javnih ustanova. Da je zaključak obmana, pokazuju i brojni aktuelni konkursi koji su objavljeni putem Agencije za državnu službu FBiH, koji nisu povučeni iz procedure, a putem kojih će biti zaposleni stranački podobnici i rodbina - rekao je za „Avaz" član Vlade.

Protiv ovih imenovanja bio je samo ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac, koji nam je to i potvrdio. Kazao je da nije logično da se najprije usvoji zaključak o zabrani zapošljavanja, a da se nakon toga nastave imenovanja.

zaposljavanje-faksimil

Solaković: Sve se vrti oko podjele pozicija

Adnan Solaković, poslanik lidera opozicije Saveza za bolju budućnost BiH, komentirajući nastavak zapošljavanja u KS, kazao je da su „ovo što trenutno SDA i DF rade priče za malu djecu”.

- Nije nam jasno šta žele postići time kada će sve karte otkriti prilikom formiranja Vlade KS i podjele fotelja u ministarstvima. Ispada da je DF napravio koaliciju sa SDA da bi ih, tobože, kontrolirali. Ustvari sve se vrti oko podjele pozicija - rekao je Solaković.