SARAJEVO

Sve stubove koje popravimo konkurencija nam noću pokvari

Direktor “Parka” Safet Baltić o problemima s javnom rasvjetom

Z. KARAMOVIĆ

20.12.2014

Iako se iz budžeta Kantona Sarajevo za održavanje javne rasvjete godišnje izdvoji i do pet miliona maraka, neosvijetljene ulice u glavnom gradu BiH česta su pojava te postaju sve veći problem za građane, koji zbog mrklog mraka svaku noć strahuju prolazeći kroz svoju ulicu!

Unosan posao

Zbog čestih kvarova i sve većih pritužbi građana, Vlada KS odlučila je u septembru ovaj vrlo unosan posao povjeriti svom komunalnom poduzeću "Park", a sve da bi se umanjila nagomilana dugovanja ove firme zbog kojih godinama posluje s gubitkom.

Nakon dva mjeseca rada na terenu pokazalo se, međutim, da ni ova solucija nije baš najbolje i trajno rješenje za ovaj gorući problem.

- Nadležnost za rasvjetu preuzeli smo 27. septembra. Tada smo dobili i spisak sa 830 naznačenih ulica i naselja u kojima ne radi rasvjeta. Počeli smo odmah s radom na terenu i tada nastaju prvi veći problemi. Sve što napravimo, tokom noći pokvare nam firme koje su ranije održavale rasvjetu, a s kojima je resorno ministarstvo raskinulo ugovore - kazao je za "Dnevni avaz" Safet Baltić, direktor preduzeća "Park".

safet-baltic-zijada

Baltić: Očekujemo novembarsku fakturu

Kako je rekao, konkurentske firme često kidaju žice unutar stuba, prekidaju dovod struje, a uočili su i nelegalna priključenja na javnu rasvjetu.

Inače, prema trenutnoj evidenciji, na području grada ima oko 57.000 rasvjetnih stubova i većina njih napravljena je prije početka agresije na BiH.
 
Nabavka materijala

- Do sada je sanirano oko 75 posto zatečenih kvarova. U međuvremenu smo dobivali i nove prijave koje smo popravljali uporedo s onim starim. Za dosadašnje radove Vlada KS uplatila nam je 60.000 KM. Uskoro očekujemo da će nam isplatiti i novembarsku fakturu u iznosu od 90.000 KM - rekao nam je Baltić.   

Prema njegovim riječima, "Park" je nedavno raspisao i javni tender za nabavku materijala. Baltić je istakao da očekuje da će i ubuduće ova kompanija obavljati ovaj posao, istaknuvši da su njihovi radnici obučeni za tu djelatnost.

Brojke

249 kvarova u sedmici

84 kvara u Novom Gradu

35 kvarova na Ilidži

36 kvarova u Centru

37 kvarova u Starom Gradu

34 kvara u Novom Sarajevu

6 kvarova u Hadžićima, Ilijašu i Trnovu

5 kvarova u Vogošći