BIH

U Sarajevu izborna skupština BZK "Preporod"

Delegati će birati predsjednika organizacije

Autor:Fena

20.12.2014

Izborna skupština Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", 12. po redu,  održava se danas u Sarajevu. Delegati će između ostalog birati predsjednika organizacije a kandidati su prof. dr. Senadin Lavić i prof.dr. Selma Rizvić.

Kandidati za Matični odbor "Preporoda" su prof.dr. Sanjin Kodrić i doc.dr. Rasim Muratović. Skupština će također sagledati postignuća ove zajednice u kulturi, propuste u radu te buduće temeljne zadatke.

U priči o nastanku "Preporoda", treba  naglasiti da je prva skupština društva "Gajret" za potpomaganje muslimana učenika srednjih i visokih škola u Bosni i Hercegovini i Austrougarskoj monarhiji, održana u Sarajevu 1903. godine, kada je za predsjednika imenovan Safvet-beg Bašagić.

Kasnije, 1923. godine u Sarajevu, nastat će Muslimansko kulturno-prosvjetno društvo Narodna uzdanica, s nešto drugačijim uticajima, ali s istim ciljem - prosvjećivanje, obrazovanje i kulturno uzdizanje Bošnjaka, pa će se javiti glasovi o potrebi udruživanja dviju asocijacija.

Osnivačka skupština društva pod imenom "Preporod" održana je 13. septembra 1945., kada je za predsjednika izabran Zaim Šarac, dok je obnoviteljska skupština bila 1990. godine i za predsjednika imenovan Muhsin Rizvić.