BIH

Pušnik i Petan prali novac putem fondova u BiH?

Tužilaštvo KS vodi istragu protiv slovenskih biznismena

Autor:En. Z.

20.12.2014

Predmet protiv direktora brokerske kuće "Medvešek - Pušnik" Bogdana Pušnika i predsjednika izdavačke kuće DZS (Državna založba Slovenije) Bojana Petana trenutno je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, saznaje "Avaz".

Izvlačili milione

Iako nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu, nezvanično saznajemo da je za predmet protiv dvojice slovenskih biznismena pristigla ogromna dokumentacija, i to od Tužilaštva BiH. Protiv njih se mjesecima vodi istraga u Sloveniji u nekoliko afera koje, između ostalog, uključuju i pranje novca putem investicionih fondova u BiH.

Također, saznajemo da će Tužilaštvo KS najvjerovatnije zatražiti pomoć od Federalnog tužilaštva, s obzirom na obimnost predmeta, ali nismo dobili potvrdu hoće li se postupak voditi u BiH ili u Sloveniji, gdje je 140 policajaca i kriminalista učestvovalo u istrazi.

U istrazi u Sloveniji spominjalo se da je Pušnik u grupi od desetak osumnjičenih osoba ulagao, odnosno prao novac stečen nezakonitim radnjama u BiH, i to putem investicionih fondova „MI Group“ i BIG, a ime Bojana Petana spominjalo se i u aferi u vezi s privatizacijom firme "Terme Čatež", te se sumnjiči da je nezakonito izvukao milione eura iz ove firme.

petan-pusnik

Upravo se ovi fondovi navode kao učesnici u vlasničkoj strukturi "GP Bosna", nekadašnjeg građevinskog giganta, trenutno u procesu likvidacije. Na stranici "GP Bosna" u likvidaciji, u godišnjem izvještaju o poslovanju emitenata za period 1. januar - 31. decembar 2012. u vlasničkoj strukturi preduzeća spominju se Zatvoreni investicioni fond (ZIF) „MI Group“, ZIF BIG - Investiciona grupa Sarajevo, ZIF „Eurofond“ Tuzla, DZS Ljubljanja, izvjesni Mustafa Ibišević, kao i pravno lice "Vincent S.A. Holding Luxembourg".

Prodaja imovine

Radnici ove firme, kojima se duguje 2,5 miliona za 13 neisplaćenih plaća i devet godina neuvezanog staža, u više navrata izražavali su sumnje da slovenski investicioni fondovi peru novac putem "GP Bosna" te da izvlače sredstva dobivena od prodaje imovine preduzeća.

Veza sa SDP-om BiH

Pušnik je inače poznat i kao saradnik konsultantske kuće "Revicon", SDP-ovog dužnosnika Marina Ivaniševića. On je držao predavanja na "Reviconovim" seminarima, i to u društvu SDP-ovog direktora "Elektroprivrede BiH" Elvedina Grabovice i njegovog stranačkog kolege, aktuelnog ministra saobraćaja i komunikacija BiH Damira Hadžića.