BIH

Pad lažnog mesije

LIČNOST SEDMICE Hamdija Lipovača

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

20.12.2014

Hamdija Lipovača, u srijedu uhapšeni premijer Unsko-sanskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK, ostat će naredni mjesec u pritvoru bihaćkog zatvora Luke koji mu je odredilo Tužilaštvo USK. Već je poznato da se Lipovači na teret stavlja zloupotreba položaja i ovlasti tokom posljednjih deset godina u kojima je u dva navrata bio načelnik općine Bihać, te premijer USK, a čime je, prema sadašnjim informacijama, oštetio budžet i građane za višemilionske iznose.

Prenapuhani ego

Hoće li pravosudni organi sadašnje krivične prijave protiv Lipovače uspjeti pretočiti u optužnicu i hoće li ona rezultirati osuđujućom presudom, tek će se vidjeti.

No, kakav god bude ishod budućeg eventualno sudskog procesa, što se većine Bišćana i Krajišnika tiče, Lipovača je u njihovim očima davno „pao“. Jasno su to Krajišnici pokazali i tokom februarskih protesta kada je Lipovača ispred gladnog naroda pobjegao u jednu od svojih vikendica u Hrvatsku, ali se pod zaštitom i okriljem politike slavodobitno vratio i uprkos smjeni, a kasnije i ostavci, nastavio po starom. Baš kao da ništa nije bilo.

A svašta se Lipovači u posljednjih deset godina spočitava i zamjera. Njegovu prvobitnu elokventnost i, kako će se ispostaviti, samo retoričku podršku socijalnoj pravdi kojom je osvojio birače, građani su brzo prepoznali kao „sindrom prenapuhanog ega i umišljenosti“.

No, ono što će rijetki ponosni Krajišnici javno priznati jeste to da ih najviše boli Hamdijina izdaja i prevara kojoj su nasjeli. Jer, kada je 2004. godine Lipovača dolaskom na mjesto načelnika Bihaća prekinuo petnaestogodišnji kontinuitet katastrofalne SDA vladavine, probudio je nadu da je drugačiji i da dolaze bolji dani i godine.

No, došlo je do bolnog otrežnjenja i spoznaje da je Lipovača dotukao kantonalni budžet i uništio ono što nisu stigle prethodne vlade SDA. Uz podršku iz Sarajeva te koketiranje i s najljućim neprijateljima, a sve zarad, prvenstveno, ličnog interesa, održavao se Lipovača dugo na površini. Sve do ove srijede.

Test sposobnosti

Šta je tačno presudilo da u opljačkanoj BiH baš on postane prvi premijer koji će kraj mandata dočekati iza rešetaka, još se ne zna. Sam uhapšeni u akciji Federalne uprave policije, pompezno upriličenoj pred TV kamerama, koja je valjda trebala dodatno poniziti „gordog“ Krajišnika, kazao je: “Neka svako radi svoj posao”.

Da Lipovača svoj posao, računajući i onaj ministra policije, nije radio kako treba, zna se, a jesu li ga ostali uradili i rade li, znat ćemo uskoro. Naime, Lipovačin slučaj još jedan je test sposobnosti i spremnosti države da provede zakon i ispuni pravdu.

Hoće li Hamdija biti još jedna paradigma nesposobnosti dijela državnog sistema, poput desetina drugih slučajeva hapšenja u ovoj zemlji, od kojih gotovo nijedno nije rezultiralo podizanjem optužnice, a kamoli suđenjem i epilogom u vidu presude? Nadati se da u pozadini opet nije predstava i ona stara - „tresla se gora rodio se miš“.

Iz biografije

Lipovača je rođen 1976. godine u Bihaću. Pravni fakultet završio u Sarajevu, magistrirao u Americi, doktorirao na Pravnom fakultetu u Bihaću. Oženjen je i ima tri kćerke. Član je SDP-a od 1998. godine. Na ovogodišnjim izborima borio se za mjesto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali 7.588 glasova nije bilo dovoljno.