BIH

U Hitnoj pomoći pacijentima i dalje daju antitetanus vakcine

Odluka o zabrani vakcinacije učenika u KS još na snazi

F. N. - B. T.

20.12.2014

Šestero učenika Srednje medicinske škole Bjelave iz Sarajeva, koji imaju zdravstvene komplikacije nakon što su u utorak primili antitetanus vakcinu, još se nalazi na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.   

Kako nam je jučer kazala Muamera Šehić, portparol KCUS-a, oni su i dalje pod nadzorom ljekara, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno i bez većih promjena.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta kazala nam je da je urađena anketa među djecom koja su smještena u bolnicu.

- Dobar dio posla je odrađen i sada je na Federalnom zavodu da donese odluku u ovom slučaju. Odluka o zabrani upotrebe antitetanus vakcine i dalje je na snazi kada je u pitanju redovan program vakcinacije učenika, i to je privremena odluka koja će trajati do kraja ispitivanja - kazala je Balta.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS jučer su nam potvrdili da nisu prekinuli s davanjem vakcina antitetanusa pacijentima. Direktorica Zavoda Sena Softić-Taljanović kazala je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi vakcine daju po uobičajenom programu.

softic-taljanovic

Softić-Taljanović: Ne smijemo riskirat

- Moramo zaštititi pacijente, jer dolaze s povredama ili ugrizima psa. Kod takvih slučajeva lako može doći do zaraze. Kod nas je drugi dobavljač, mi te vakcine kupujemo - kazala je Softić-Taljanović.