BIH

Lipovača u pritvoru, sindikati prijete eskalacijom protesta

Epilog pritvaranja premijera USK zbog afere STENS

Autor:M. DEDIĆ

20.12.2014

Hamdija Lipovača, krajiški premijer u tehničkom mandatu, i Alen Gluhalić, vlasnik kompanije "Agra" iz Bihaća, od preksinoć su stanovnici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) poluotvorenog tipa Luke u Bihaću, nakon što im je određen jednomjesečni pritvor zbog teških optužbi za korupciju u aferi STENS.

Zbog pritvaranja premijera Lipovače preostali ministri odlazeće Vlade izdali su saopćenje u kojem navode da bez premijerovog potpisa nisu moguće nikakve platne transakcije iz budžeta Unsko-sanskog kantona (USK).

Gordijev čvor

Ministrica finansija Azemina Helić (SDP) objasnila je da je, osim njenog, obavezan i potpis premijera te je ustvrdila da zbog toga prestaju sve isplate. No, apel ministrice da joj se pomogne u rješavanju Gordijevog čvora poznavaoci situacije u Krajini tumače kao SDP-ovsku igru da Lipovača bude pušten da se brani sa slobode.

Obustava isplata iz budžeta mogla bi izazvati haos u Krajini. Na dan hapšenja Lipovače, 17. decembra, u Bihaću je protestiralo nekoliko hiljada prosvjetnih radnika i policajaca zbog neisplaćenih plaća i ostalih naknada.

54637cbc-560c-41a0-ad94-3306b0765237-lipovaca-718x446

Lipovača: Teške optužbe za korupciju

Samir Fajić, predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika srednjoškolskog obrazovanja USK, kaže da je zatraženo od Skupštine da na hitnoj sjednici bude imenovan supotpisnik za novčane transakcije umjesto pritvorenog premijera. Skupština je zakazana za srijedu, 24. decembra, iako su sindikalisti insistirali da to bude u ponedjeljak.

- Iz Ministarstva finansija USK otišlo je pismo prema bankama s kojima posluju da se omogući isplata plaća za oktobar samo s potpisom ministrice - ističe Fajić.

Formiranje vlasti

Ministrica Helić potvrdila je da je uputila pismo „UniCredit banci“, ali i Skupštini USK, radi izmjene člana 48. Zakona o izvršenju budžeta USK.

- Potpis za novčane transakcije je kolektivni, dakle premijerov i moj. Jedan potpis ne može, to nijedna banka neće učiniti. Čak i kada bi to „UniCredit banka“ dozvolila, ja to ne bih uradila, jer bih time kršila Zakon - izričita je Helić.

Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, mišljenja je da su isplate moguće, pogotovo za oktobar. On insistira na hitnom formiranju nove vlade, inače će uslijediti još radikalnije mjere od javnih protesta.

- Ako ne dođe do brzog formiranja vlasti u USK, prekinut ćemo rad. To su najavili i ostali sindikati. Nećemo dozvoliti samovolju sa sredstvima iz budžeta - poručuje Alagić.

helic-fajic-alagic
 

Odgovornost ministrice

Saopćenjem na internet-portalima oglasila se i tzv. grupa prosvjetnih radnika USK, koja konstatira da se radi o manipulaciji budžetskim korisnicima kako bi se stvorila slika da bez oca nacije, kako zovu pritvorenog premijera, nema budućnosti u Krajini.   

- Ministricu Helić smatramo odgovornom za nesavjestan rad i tražit ćemo njeno hitno sankcioniranje. Država nije ničija privatna svojina i ne prestaje funkcionirati ukoliko dođe do pritvaranja jednog, dva ili pet državnih službenika – navodi se u saopćenju ove grupe.


     
Advokati Lipovače i Gluhalića, kako su nam kazali, pripremaju žalbe protiv određivanja pritvora njihovim branjenicima. Tvrde da ne postoji osnova za određivanje pritvora.