BIH

U Sarajevu naučni skup "Bošnjaci u Osmanskom carstvu"

Konferencija će se odvijati u dva panela

Autor:Fena

20.12.2014

"Bošnjaci u Osmanskom carstvu" tema je međunarodnog naučnog skupa otvorenog danas u Sarajevu s ciljem da, po riječima organizatora iz Udruženja "Mladi muslimani",  osvijetli iz naučnog ugla osmansko razdoblje na Balkanu, o kojem su na tlu bivše Jugoslavije vladale društvene predrasude kao o tamnom razdoblju kulturne sljepoće.

Osim naučnika iz Bosne i Hercegovine,  učesnici su iz Hrvatske i Crne Gore, a sekretar Udruženja "Mladi muslimani" Anes Džunuzović, kao najinteresantnije izdvaja referate o Bošnjacima na osmanskom dvoru i nihovom doprinosu islamskoj umjetnosti i kulturi, čiji se tragovi osjećaju i danas.

Konferencija će se odvijati u dva panela. Naučni referati će biti štampani u posebnom zborniku, kao što je bilo i s radovima s prethodnih skupova u organizaciji "Mladih muslimana".

Predsjednik tog udruženja Edhem Bakšić naglašava da se konferencije sličnog tipa održavaju već četvrtu godinu i podsjeća da su u štampanim zbornicima tematski referati o
Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, zatim o genocidu nad Bošnjacima počinjenom u zadnjem ratu u Bosni i Hercegovini, kao i o Aliji Izetbegoviću u sudskom procesu 1983. godine.

Anes Džunuzović kaže da su organizatori spremni produbiti i druge teme, poput susreta bogumilstva i islama, dok Bakšić dodaje da predrasude o osmanskom periodu idu "pod ruku" s posljedicama poput islamofobije.