BIH

U BiH se saobraća bez dužih zastoja

Po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Fena

20.12.2014


Na putnim pravcima u BiH saobraća se bez dužih zastoja po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura, vozači se upozoravaju na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, a izdvajaju se putevi na području Sarajeva, Visokog, Kiseljaka, Viteza i Bugojna.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su mjestimični odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, pa se vozači pozivaju na oprezniju vožnju i upozoravaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Banja Luka-Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog izvođenja neophodnih radova, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
 
M-5
Sarajevska obilaznica (tranzit) u naselju Trčivode u toku je sanacija klizišta, od 07 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

M-14
Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica (Vrioci), na snazi je obustava saobraćaja. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, naizmjenično propuštanje vozila.

M-17
U Konjicu- u toku su sanacioni radovi na mostu, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Ugljevik -u mjestu Seljublje zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-360 Priboj-Teočak, zbog sanacije klizišta obustavljen je saobraćaj. U funkciji su alternativni pravci.

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

KANTON SARAJEVO:

-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Zagrebačka, Musala i Bulevar Meše Selimovića.