BIH

Izabrani članovi Predsjedništva SDP-a: Bijedić, Mašić, Mikulić, Magazinović...

Završena konstituirajuća sjednica

En. Z. - D. K.

20.12.2014

19:31 Završena je konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH ( SDP BiH), koja je počela jutros u 10 sati.

Glavni odbor izabrao je novih 12 članova Predsjedništva SDP BiH, a to su Mira Grgić, Enver Bijedić, Damir Mašić, Mahmut Alagić, Munib Husejnagić, Saša Magazinović, Zoran Mikulić, Enes Suljkanović, Dajana Bakić, Željka Bošnjak, Mirko Pejanović i Albin Muslić.

18:11 U toku je drugi krug glasanja za članove Predsjedništva SDP-a. Izabrano je svih pet potpredsjednika koji su bili i kandidovani, a to su Zukan Helez, Jasmin Imamović, Lana Prlić, Zekerijah Osmić i Slaviša Šućur.

Imamović je izjavio novinarima da zagovara veću demokratizaciju u stranci i prelazak sa predsjedničkog sistema na parlamentarni, odnosno jačanje uloge GO.

- Moje je mišljenje, ono za koje ću da se borim, da ne idemo ka monolitnosti, ka jedinstvu apsolutnom, nego da se naše jedinstvo zasniva na različitosti mišljenja - kazao je Imamović.

On je odbacio, kako je rekao, špekulacije da je tzv. tuzlanski SDP promijenio stranu na Vanrednom kongresu i glasao za Nikšića, a ne za Selima Bešlagića, ne otkrivši ipak novinarima ko je bio njegov favorit. 

Dvadesetjednogodišnja, najmlađa među potpredsjednicima Lana Prlić,  kratko je nakon izbora kazala da će se zalagati za ispunjavanje zaključaka i obaveza sa Vanrednog kongresa.

Novoizabrani generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić kazao je novinarima da će njegov prvi korak biti implementacija zaključaka sa Vanrednog kongresa, a to je provođenje sistema "jedan čovjek - jedan glas" od općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija, pa do Predsjedništva stranke.

- Prioritet je reorganizacija članstva i u tom cilju obići ću sve lokalne organizacije. Moj mandat traje do redovnog kongresa, odnosno do provođenja sistema "jedan ćovjek - jedan glas" - kazao je kratko Čengić.

17:28 Sa 56 glasova za i 37 protiv GO SDP BiH izabrao je novog generalnog sekretara stranke. To je Irfan Čengić, inače predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. On je dobio više glasova od protukandidatkinje Besime Borić.

U toku je prebrojavanje glasova za članove Predsjedništva, a obzirom na to da je predloženo pet kandidata za potpredsjednike stranke, pretpostavlja se da će svih pet biti i izabrano. To su Zukan Helez, Jasmin Imamović, Lana Prlić, Zekerijah Osmić i Slaviša Šućur.

16:53 U toku je glasanje članova GO-a. Kooptirano je 12 članova GO-a iz redova USD-a, kao i tri člana Predsjedništva i jedan Nadzornog odbora.

16:09 U toku je pauza u zasjedanju GO-a, nakon koje se očekuje da se članovi GO-a izjasne, tj. glasaju o predloženim kandidatima za potpredsjednike, članove Predsjedništva, generalnog sekretara, kao i izbor kooptiranih članova GO-a SDP-a iz reda USD-a.

15:30 Iako su jutros prije zasjedanja najavili da neće kooptirati nove članove GO iz reda USD-a, u ovom trenutku na sjednici se upravo izgovaraju imena članova GO iz ove stranke koja je pristupila SDP-u. Saznajemo da će GO birati između pet kandidata za pet potpredsjednika stranke, a to su Zukan Helez, Jasmin Imamović, Lana Prlić, Zekerijah Osmić i Slaviša Šućur.

Također, saznajemo da je prijavljeno 33 kandidata za novi saziv predsjedništva SDP-a koji broji 13 članova.

14:00 Na današnjoj sjednici GO za predsjednika ovog organa izabran je Goran Ljubojević, inače predsjednik općinskog odbora SDP-a Prnjavor. Ljubojević je u izjavi novinarima kazao da se mora raditi na konsolidaciji međusobnog povjerenja u SDP-u i poboljšanju stanja u stranci.

Konstituirajuća sjedica je još u toku, a na njoj se osim predsjednika Glavnog odbora biraju i pet potpredsjednika i generalni sekretar. Za potpredsjednike GO SDP-a izabrani su Rifat Delić, Segmedina Srna i Ivan Boban, a kandidati za generalnog sekretara su Irfan Čengić i Besima Borić.

10:20 U ovim trenutcima počela je sjednica Glavnog odbora Socijaldemoratske partije BiH (Go SDP) na kojoj se bira rukovodstvo ovog stranačkog organa.

Kako je kazao Svetozar Podarić, aktuelni predsjednik GO, današnjim izborom dovršit će se konstituisanje novih organa SDP-a nakon vanrednog kongresa.

- SDP ulazi ovim spreman pred naredne općinske izbore-  kazao je Pudarić, te dodao da ne zna ime kandidata za novog predsjednika GO.

fotografija

Foto: I. Šebalj

Na pitanje da li će prema dogovoru o ujedinjenju s USD-om biti izabrani članovi ove stranke u GO SDP, Pudarić je kazao da najvjerovatnije se to neće desiti na ovoj sjednici s obzirom da još nisu dobili prijedloge kandidata USD-a, te da prvo treba formirati organe SDP-a kako je dogovoreno na vanrednom kongresu.

Predsjednik stranke, Nermin Nikšić, kazao je da kandidacijska komisija i predsjednici zajedno predlažu novo rukovodstvo, ali nije htio da govori ni o kakvim imenima.

Visoki dužnosnik ove partije Saša Magazinović i član GO odbora negirao je da je upravo on jedan od kandidata za novog predsjednika GO.

Inače, sjednici GO prisustvuje 91 član ovog stranačkog tijela.