NOGOMET

Najtrofejniji bh. trener Amar Osim odlazi u Katar

U završnim pregovorima s El-Karitijahom

Z. ŠARIĆ

20.12.2014

Amar Osim bit će novi trener katarskog prvoligaša El-Karitijaha, saznaje “Dnevni avaz”. Najtrofejniji bh. stručnjak, koji je sa Željezničarom osvojio pet šampionskih titula i četiri puta Kup, u završnim je pregovorima s trenutno dvanaestoplasiranom ekipom katarske elitne divizije Stars lige.

Otkaz Maršanu

Trener koji se nalazio u najužem izboru za selektora BiH, nije želio otkrivati detalje odlaska u Katar, ali je potvrdio naša saznanja.

- Istina je da smo pričali, ali zaista ne mogu ništa više reći za sada - rekao je Osim, koji trenutno obavlja funkciju sportskog direktora kluba s Grbavice.

Katarski klub uručio je prije nekoliko dana otkaz francuskom treneru Bertranu Maršanu (Bertrand Marchand) nakon domaćeg remija sa posljednjeplasiranim El-Šamalom (3:3). U posljednjih deset utakmica ekipa je ostvarila samo pobjedu.

Preuzima klub

Osim bi trebao preuzeti ekipu od januara naredne godine. Naš 47-godišnji stručnjak za trogodišnji ugovor trebao bi, navodno, zaraditi između 1,5 i dva miliona američkih dolara.

- Još nismo razgovarali o finansijskim detaljima, tako da i tu nemam informacija koje bi vas mogle zanimati - ostao je tajanstven Osim.

Jedan od mlađih klubova

El-Karitijah jedan je od mlađih klubova u Kataru. Formirani su 1996. kao El-Hilal, a zatim su dobili ime po regiji u kojoj se nalaze.

Od 2008. godine član su elitnog razreda katarskog fudbala, a 2012. godine bili su finalisti Kupa. Igraju na stadionu El-Kor, koji ima kapacitet od 20.000 mjesta.